Bo Xilai concediat
alte articole
Scandalul Wang Lijun şi lupta politică l-au costat slujba
Potrivit portavocii Partidului Comunist Chinez, ziarul People’s Daily, Bo Xilai nu mai este şeful Partidului din Chongqing. Distrugerea publică a carierei lui Bo – care vine în urma unei conferinţe de presă susţinută de premierul Wen Jiabao, în care Bo a fost mustrat în mod public – reprezintă punctul culminant dramatic al luptei pentru putere politică care a explodat pentru prima dată în mod deschis luna trecută când mâna dreaptă a lui Bo a încercat să se refugieze la Consulatul SUA din Chengdu. Website-ul de ştiri disident, Boxun, a raportat că Wang l-a acuzat pe Bo de plănuirea unei lovituri de stat pentru înlăturarea următorului conducător prezumtiv al PCC.
Un anunţ al People’s Daily a indicat că retragerea forţată a lui Bo a fost anunţată pentru prima dată de către Wen care, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist de la Reuters, a spus: “Actualul comitet şi guvern al oraşului Chongqing trebuie să reflecte şi să înveţe o lecţie serioasă din incidentul Wang Lijun”.
Bo va fi înlocuit de Zhang Dejiang, membru al Biroului Politic, şi fiul unui fost şef de personal în forţele de artilerie. Zhang a fost cel desemnat de actualul şef al Partidului, Hu Jintao, să se ocupe de rezolvarea problemelor după dezastrul feroviar din Wenzhou.
Ştirea că Bo a fost schimbat din funcţie a fost prezentată printr-o singură propoziţie de către Xinhua, agenţia de ştiri a Partidului Comunist.
Aşa cum era de aşteptat, ştirea a provocat o furtună de discuţii pe microblogul Sina. Ea a fost trimisă mai departe de 45.000 de ori într-un interval de 45 de minute.
În cadrul conferinţei de presă, Wen Jiabao a afirmat că: “Partidul acordă o atenţie sporită acestei chestiuni şi a însărcinat imediat departamentele relevante să efectueze o investigaţie specială. Investigaţia a progresat. Vom acţiona pe măsura faptelor şi a legii, şi vom trata cazul strict în conformitate cu legea.”
Nu este clar ce acuzaţii pot fi aduse împotriva lui Bo, dar frecvent în China “investigaţiile” în cazuri de corupţie sunt folosite drept pretexte pentru lupta politică. În opinia multor observatori îndelungaţi ai Partidului Comunist, Bo a acţionat prea flagrant în încercarea sa de a înfrunta conducerea, promovând "modelul Chongqing", care presupunea participarea statului chiar mai mult decât de obicei în economie, renaşterea neo-maoistă, şi represiunea brutală a celor presupuşi a fi asociaţi cu “mafia”. Acest din urmă termen a fost folosit deseori pur si simplu ca o etichetă convenabilă pentru înlăturarea inamicilor politici, sau a oamenilor de afaceri, pentru a le confisca activele şi a împărţi prada, potrivit susţinerilor criticilor.
Anterior mistuirii carierei sale, Bo a încercat să îşi arate aparentul succes prin mobilizarea maselor şi etalarea comunismului în Chongqing, pentru a-şi consolida şansele de obţinere a unui loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic, grupul, format în general din nouă oameni, care conduce China. În ultimele săptămâni au circulat zvonuri că plănuia o lovitură de stat cu sprijinul şefului securităţii, Zhou Yongkang.
Bo fusese trimis la Chongqing, în primul rând în încercarea de a se evita să mai fie un personaj atât de vizibil, după ce imaginea sa fusese pătată întrucât fusese în mod repetat acţionat în justiţie de către practicanţii Falun Gong din afara Chinei. Bo a fost chiar de la început un participant entuziast în campania brutală împotriva practicii spirituale, începând cu anul 1999, urmând ordinele şefului de atunci al Partidului, Jiang Zemin, după ce a fost făcut să creadă că ar câştiga capital politic prin brutalizarea practicanţilor. Se crede că fosta lui mână dreaptă, Wang Lijun, a fost implicat foarte mult în recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong în viaţă, ceva despre care, dacă este adevărat, Bo aproape sigur că ar fi ştiut.
Imediat după anunţul legat de Bo Xilai, Xinhua a afirmat că Wang Lijun, fostul viceprimar şi şef al poliţiei din Chongqing, a fost înlăturat din funcţia sa. He Tingni, guvernator adjunct al Provinciei Qinghai şi şef al aparatului de securitate publică de acolo, a fost trimis pentru a-l înlocui.
Internauţii chinezi par a savura emoţiile unei vărsări de sânge politice publice având în vedere turnura recentă pe care au luat-o evenimentele. O remarcă foarte uzitată care poate fi observată este: “Toate acestea dovedesc un singur principiu: cele mai multe zvonuri de pe Weibo au fost corecte.”
***
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.