An electoral: PNL şi PDL vor ridicarea imunităţii parlamentare pentru aleşii suspectaţi de corupţie

Declaraţii de presă, Vasile Blaga
Declaraţii de presă, Vasile Blaga (Epoch Times România)

În plin an electoral, grupurile parlamentare ale PNL şi PDL anunţă că vor depune în această săptămână un proiect de lege, prin care să se elimine privilegiile aleşilor, atunci când este vorba de imunitate parlamentară.

Conform Digi24, PNL şi PDL cer prin respectivul proiect de lege ca parlamentarii să nu se mai pronunţe în legătură cu temeinicia probelor şi oportunitatea arestării deputaţilor şi senatorilor iar verdictul pentru arestarea preventivă sau urmărirea penală solicitate de organele abilitate să fie dat în maximum 24 de ore.

În situaţia în care va fi susţinut doar de opoziţie, proiectul de lege are şanse minime să treacă în Parlament. Proiectul urmează să fie depus săptămâna viitoare.

Reamintim că iniţiativa celor două partide vine la scurtă vreme după vizita la Bucureşti a senatorilor americani John McCain, Chris Murphy şi Ron Johnson care, cu această ocazie au declarat că obstrucţionarea justiţiei şi corupţia pot strica relaţiile dintre România şi Statele Unite.

O dezbatere în SUA despre protejarea propriei imunităţi, prin vot, de către parlamentari ar fi "de tot râsul", a declarat senatorul Chris Murphy, afirmând că în Statele Unite, Congresul nu-şi permite să-şi protejeze membrii, împotriva unor anchete ale procurorilor (aşa cum se întâmplă în România).

Anterior vizitei în România a celor trei senatori, românii din America le-au trimis acestora o scrisoare deschisă, solicitându-le ca, în discuţiile cu autorităţile de la Bucureşti să ridice şi problema corupţiei şi a modului în care parlamentarii fac scut în jurul deputaţilor şi senatorilor corupţi, refuzând să dea aviz cererilor de arestare preventivă sau urmărire penală formulate de DNA.

Atribuit în genere PSD, acest scut a funcţionat totuşi, în acest an, pentru toţi parlamentarii, indiferent de coloratură şi partid. Procurorul general al DNA, Codruţa Kovesi, considerată un adevărat erou de senatorii americani pentru lupta sa anti-anticorupţie a declarat că toate solicitările adresate de DNA în acest an Parlamentului pentru obţinerea avizelor de arestare preventivă în dosare care au vizat parlamentari au fost respinse, indiferent de partidul din care făcea parte persoana cercetată.

Unul dintre cei care au beneficiat în acest an de protecţia Parlamentului pentru a scăpa de urmărirea penală într-un dosar răsunător - Carpatica - ASF - a fost chiar Daniel Chiţoiu, fost ministru de finanţe liberal.