Amnesty Moldova: Procuratura Generală încearcă să ne intimideze şi descalifice profesional

Procuratura Generală doreşte să verifice rapoartele Amnesty International Moldova înainte de a fi emise. Unele voci susţin că Guvernul de la Chişinău s-ar fi angajat într-o luptă deschisă cu ONG-urile care o critică.
Logoul organizaţiei Amnesty
Logoul organizaţiei Amnesty (Getty Images)

Amnesty International Moldova (AIM) susţine că Procuratura Generală ar încerca să întreprindă tentative de intimidare şi de descalificare profesională a experţilor Amnesty International. De asemenea, organizaţia de drepturile omului, potrivit unei declaraţii, solicită societăţii civile din Republica Moldova şi organismelor internaţionale să ia act de acţiunile Procuraturii Generale şi să se solidarizeze împotriva autorităţilor politice ale Republicii Moldova, care ar încerca să monopolizeze toate domeniile vieţii sociale, economice şi politice.

”Condamnăm în mod categoric acţiunea Procuraturii Generale întreprinse împotriva Amnesty International şi o înscriem într-un şir de acţiuni ale autorităţilor moldovene împotriva ONG-urilor”, notează AI Moldova considerând inacceptabilă solicitarea Procuraturii Generale de a le consulta rapoartele, înainte ca acestea să fie emise, informând totodată că informaţiile din rapoarte sunt colectate din primele surse care nu pot fi divulgate.

„Considerăm inacceptabil modul în care Procuratura Generală a organizat un eveniment, prin care a mascat o execuţie publică, anunţând în agendă o eventuală propunere de fortificare a colaborării dintre Procuratura Generală şi Mişcarea Amnesty International. Considerăm impropriu pentru Procuratura Generală iniţierea unor asemenea discuţii, ea fiind, întâi de toate, un organ de urmărire penală şi nu unul de expertizare a comunicatelor şi rapoartelor privind drepturile şi libertăţilor omului în R. Moldova”, menţionează AI Moldova potrivit declaraţiei, solicitând societăţii civile şi organismelor internaţionale să ia act de acţiunile Procuraturii Generale.

În replică, Procurorul general Eduard Harunjen a calificat drept „bolnăvicioasă” declaraţia Amnesty Internaţional Moldova. „Ni se pare surprinzător de bolnăvicioasă reacţia AIM la dialogul nostru sincer şi transparent. Toate discuţiile de ieri au fost transmise live şi pot fi vizualizate de toţi cei interesaţi şi astăzi. De aceea, ne abţinem de la orice replică. Lăsăm societatea să se informeze obiectiv şi să-şi facă singură concluziile”, a declarat Eduard Harunjen citat de Ziarul NAŢIONAL.

De menţionat că, luni, Procuratura Generală a RM a organizat un eveniment public la care a invitat reprezentanţii Amnesty International Moldova pentru a discuta unele „probleme de actualitate”. În cadrul evenimentului, adjunctul procurorului general, Igor Popa, s-a arătat foarte nemulţumit de expertizele organizaţiei de drepturile omului. În mod special, acesta le-a reproşat reprezentanţilor AI Moldova că au inclus „date eronate” în raportul privind dosarul ”grupului Petrenco” prin care s-a constatat că a fost încălcat termenul rezonabil de examinare a cauzei dar şi dreptul la un proces echitabil.

Notabil este faptul că Amnesty International Moldova a reacţionat dur la condamnarea lui Grigore Petrenco şi a altor participanţi la protestul paşnic din 6 septembrie 2015 constatând că în cazul dat sentinţa ar avea un caracter tendenţios şi ar conţine mai multe abateri de la standardele internaţionale.

Mai mulţi internauţi s-au arătat îngrijoraţi de acţiunile de intimidare a AI Moldova dar şi a altor ONG-uri de către autorităţile de la Chişinău punctând că R. Moldova s-ar îndrepta într-o direcţie greşită. Astfel, vicepreşedintele Partidului Politic Platforma ”DA”, Alexandr Slusari, constată că ar fi venit şi rândul Amnesty International, fiindcă ”curăţarea" societăţii civile incomode continuă.

”Puteţi întreba cum se corelează aceste acţiuni cu parcursul european, declarat de acest regim. Răspunsul lui Plahotniuc ar fi că drumul spre Europa este lung şi nu toţi trebuie să ajungă acolo. Şi în genere este dreptul suveran al statului să închidă gura tuturor, care nu vor să trăiască într-o dictatură proeuropeană”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

Avocatul Dumitru Sliusarenco atenţionează, în context, că în Turcia, Amnesty este supusă unui abuz direct iar directorul, preşedintele şi alţi angajaţi sunt arestaţi. În Moldova, reprezentanţii Amnesty sunt invitaţi la Procuratura Generală şi intimidaţi. ”Două forme ale aceluiaşi rău. Este vreun stat progresist în care se mai întâmplă aşa ceva? Direcţia pe care o ia Moldova este greşită, foarte greşită.”

Un alt internaut sugerează că următorul pas din "Manualul micului dictator" al ”domnului filantrop” ar fi restricţionarea reţelelor de socializare, iar Ion Bulgac consideră că aceştea ar fi paşii mici prin care R. Moldova ar începe integrarea în Uniunea Eurasiatică.

”Guvernul de la Chişinău s-a angajat într-o luptă deschisă cu ONG-urile. Pe toate fronturile. Se vrea închiderea finanţărilor, se încearcă discreditarea şi intimidarea organizaţiilor care îşi spun opinia. Au ajuns chiar la Amnesty. Iată aşa partid avem la guvernare. Democrat împotriva democraţiei. Deranjează? Nu le place când cineva îi contrazice? Înseamnă că ONG-urile îşi fac lucrul bine”, a concluzionat un alt comentator virtual.