Fostă politiciană: Nu decide diaspora soarta alegerilor. Decizia se face în ţară

Referitor la schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova, Alla Mîndîcanu, fostă politiciană care a emigrat în Canada, consideră că la parlamentarele din 2018 nu ar trebui să se pună mare accent pe diasporă, întrucât soarta alegerilor se decide în ţară.
Alla Mîndîcanu, fostă politiciană din Republica Moldova, emigrată în Canada (facebook.com / Ala Mindicanu)
Maria Maevschi
11.07.2017

Alla Mîndîcanu, fostă politiciană din Republica Moldova emigrată în Canada, de mai mulţi ani purtătoare de cuvânt a Consiliului Coordonator al Diasporei, din care fac parte mai multe organizaţii ale moldovenilor din străinătate şi o susţinătoare a ideii de modificare a sistemului electoral moldovenesc, consideră că „la noi se exagerează rolul diasporei şi bineînţeles că sunt partidele politice care încearcă s-o folosească”, menţionând că acum se discută, în general, despre Partidul Migranţilor, ceea ce ar fi un non-sens total.

„Diaspora reprezintă alegătorul stabilit în afară. În Canada, dacă tu ai plecat de mai mult de cinci ani şi nu ai declarat că vii înapoi, nu mai ai dreptul să votezi. România nu permite votul cu paşaportul expirat. În Canada dacă tu cinci ani de zile nu trimiţi declaraţia de venituri şi nu apari măcar pe jumătate de an în Canada, tu nu mai poţi vota din afară. Eu, în general, consider că pentru diasporă nu este bine să disperseze forţele, dar eu nu pun foarte mult preţ pe chestia asta”, a declarat Alla Mîndîcanu în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă

Aceasta a ţinut să specifice faptul că cei mai mulţi moldoveni se află în Rusia, şi anume sistemul totalitar de acolo îi scoate pe toţi la vot. Astfel în Rusia alegerile vor fi organizate la maximum, pe când în celelalte ţări în care moldovenii sunt împrăştiaţi, n-o să se adune atât de organizat la vot. „La parlamentare oamenii vin de două ori mai rău decât la prezidenţiale. Să nu aştepte nimeni că diaspora va decide soarta alegerilor. Soarta alegerilor se decide aici”, a punctat Mîndîcanu.

„De aceea eu consider că diaspora toată trebuie să aibă o singură circumscripţie, această circumscripţie are diferite sectoare de vot. Dar partidele politice, toate, trebuie să aibă acces la diasporă cu candidaţii lor, să-şi cheltuie banii lor dacă vor să aleagă de acolo, şi să pună acolo oameni din diasporă. Dar nu neapărat toţi membrii care sunt din partea partidului să fie toţi din diaspora. Iar membrii diasporei care vor să intre în liste să vină aici să lupte, pentru ca Republica Moldova de aici se guvernează, nu din diasporă. Şi n-am să stau eu la Montreal să vin şi să fiu aici, fără prea mari sacrificii, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, a adăugat fosta politiciană.

Deşi optează pentru modificarea sistemului electoral moldovenesc prin trecere la cel mixt de vot, propunând nouă circumscripţii cu tot cu Transnistria şi una pentru diasporă, menţionând că astfel alegătorul îşi va cunoaşte deputatul, Alla Mîndîcanu a recunoscut totuşi că între deputatul canadian şi cel moldovean este o enormă deosebire.

„Deputatul în Canada nu se ocupă de propriul business şi nu rezolvă problemele businessului prietenilor săi. Chiar dacă acest lucru undeva are loc şi se depistează, imediat îl ştie toată lumea, pentru că monitorizarea jurnaliştilor este extrem de puternică. Jurnalism de investigaţii în Moldova lipseşte. Tu poţi să scrii zeci de interpelări, n-ai să ai răspuns aici. Acolo aşa ceva nu există. Acesta-i un moment.

Al doilea moment. Legislatorul în Canada se ocupă în exclusivitate de facerea legilor. Şi noi avem acolo, în Canada, vizite permanente libere ale delegaţiilor care nu costă nimic. Şi în Canada, şi în Statele Unite, şi în Marea Britanie oricine poate veni să asiste la şedinţă, el are un loc special unde poate asculta ce se vorbeşte. Aici chestia asta nu-i”, a explicat fosta politiciană, punctând că la moment nu vede nici o asemănare între un legiuitor din Canada şi unul din Moldova.

Aceasta a mai opinat că dorinţa oamenilor de afaceri de a se implica în politică s-ar trage „din sistemul totalitar rusesc, din Rusia vine, de la Uniunea Sovietică. Aici businessul a concrescut cu criminalul, cu politicul, cu toate chestiile astea”.

În context, Mîndîcanu a ţinut să specifice că Republica Moldova sau va avea un viitor european, sau ar putea să nu-l aibă deloc. „Nu are alternativă. Drumul european pentru noi este unica direcţie de acţiune. Tot ce este în afară este gubernie, provincie şi rămânere în urmă încă 100 de ani, un teritoriu gri de care n-o să vrea nimeni să se apropie şi care va fi folosit permanent contra Uniunii Europene”, a conchis Alla Mîndîcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor