Informaţiile despre climă ar putea proteja sănătatea publică
GENEVA – Informaţiile despre climă şi prognozele meteo ar putea ajuta la prevenirea sau pregătirea unor metode pentru off set epidemiile de boli şi pentru îmbunătăţirea sănătăţii, conform unui nou raport ONU. Organizaţia Mondială pentru Meteorologie şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au publicat primul Atlas al Sănătăţii şi Climatului.
Organizaţia Mondială pentru Meteorologie (OMM) afirmă că schimbările climaterice modifică magnitudinea, frecvenţa şi durata evenimentelor meteo extreme. Schimbarea continuă a climei globale este un avertisment privind intensificarea pericolelor pentru sănătatea umană.
Savanţii OMM notează că secetele, inundaţiile şi cicloanele afectează sănătatea a milioane de oameni în fiecare an. Variabilitatea climaterică şi condiţiile extreme precum inundaţiile pot declanşa epidemii de boli, precum diaree, malarie, febra Dengue şi meningită, care cauzează moarte şi suferinţă pentru milioane de oameni.
Secretarul general al OMM, Michel Jarraud, spune că serviciile pentru climat au fost utilizate insuficient pentru sănătatea publică. El afirmă că Atlasul arată cum cooperarea mai puternică dintre comunităţile pentru meteorologie şi sănătate poate afecta sănătatea societăţilor într-o manieră profundă.
“Să va dau un exemplu care este legat mai direct de activitatea OMM”, a spus Jarraud. “Informaţiile climaterice privind riscul pentru inundaţii şi cicloane, care sunt pregătite în mod obişnuit de către serviciile naţionale pentru meteorologie, implică milioane de oameni din jurul lumii.”
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, spune că organizaţia ei acceptă cooperarea cu OMM. O mare parte din munca OMS este concentrată în Africa şi dr. Chan susţine că prognozele meteo au un impact benefic asupra sănătăţii în Africa subsahariană.
De exemplu, ea afirmă că în fiecare an valurile de căldură şi furtunile de nisip sau praf trec peste “centura meningitei” care acoperă 20 de ţări în Africa subsahariană. Potrivit spuselor sale, mulţi copii cu vârste de sub 15 ani mor sau sunt afectaţi mental de această boală teribilă – meningita.
“Ceea ce ştim înaintea sosirii furtunii, datorită acestor informaţii despre climă, ne permite să emitem avertizări mai din timp”, a declarat Chan. “Astfel, ce facem? Ne ocupăm poziţiile şi ne asigurăm că o campanie de vaccinare are loc înaintea furtunilor de nisip sau praf, astfel încât copiii să fie protejaţi.”
Atlasul are multe hărţi, tabele şi grafice care fac legături între sănătate şi climă într-o manieră şi mai explicită. Atlasul notează că în unele locaţii incidenţa bolilor infecţioase variază în funcţie de vreme şi condiţii climaterice. De asemenea, Atlasul spune că serviciile mai bune pentru climă în ţările endemice pot ajuta la prezicerea declanşării, intensităţi şi duratei epidemiilor.
Atlasul prezinte multe studii de caz - unul dintre cele mai dramatice exemple ale modului în care pregătirea climaterică poate salva vieţile a apărut în Bangladesh. În 1970, aproximativ o jumătate de milion de oameni şi-au pierdut vieţile în cicloanele care au lovit Bangladeshul. Mulţumită sistemelor îmbunătăţite de avertizare timpurie şi datorită pregătirilor, numărul de victime provocate de cicloane în 2007 a fost redus la 3.000.