Epidemie de febră dengue în Bolivia: 18 morţi, peste 31.000 de persoane afectate

Trinidad, BOLIVIA: Condiţiile groaznice pentru locuinţe favorizează apariţia bolilor în special malarie şi febră dengue.
Trinidad, BOLIVIA: Condiţiile groaznice pentru locuinţe favorizează apariţia bolilor în special malarie şi febră dengue. (AIZAR RALDES / AFP / Getty Images)

Febra dengue, maladia tropicală provocată de un virus transmis de ţânţari, a făcut 18 morţi în Bolivia de la mijlocul lunii ianuarie, 31.000 de persoane fiind afectate, relevă un bilanţ oficial al epidemiei, considerată cea mai gravă din ultimii zece ani, transmite AFP.

Douăsprezece persoane şi-au pierdut viaţa în regiunea tropicală Santa Cruz (est), alte trei în centrul ţării, două în vestul andin, dintre care una în capitala La Paz, iar un bolivian a decedat după ce a ajuns în ţara vecină Peru, potrivit unui buletin al Direcţiei naţionale de epidemiologie, citat joi de canalul privat de televiziune ATB.

În total, au fost înregistrate 30.870 de cazuri de febră dengue, dintre care 71% în regiunea Santa Cruz, cea mai afectată şi una din cele patru în care guvernul a decretat stare de urgenţă sanitară.

Febra dengue, transmisă de ţânţarul Aedes aegypti, este maladia tropicală cea mai răspândită după paludism. Boală infecţioasă acută, ea se caracterizează prin febră mare, dureri de cap şi articulare. În formele cele mai grave, poate deveni hemoragică şi mortală.

Potrivit Organizaţiei mondiale a sănătăţii, 50 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an în lume de febra dengue, maladie ce a progresat în ultimele decenii, în parte sub efectul încălzirii climatice. Ea a cunoscut o răspândire mare pe continentul american. unde în 2007 au fost înregistrate circa 900.000 de cazuri, dintre care 20.000 sub formă hemoragică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe