Europa, un 'punct fierbinte' pentru bolile infecţioase emergente

(photos.com)

Europa devine un 'punct fierbinte' pentru bolile infecţioase emergente în condiţiile în care infecţiile întâlnite de obicei în zonele tropicale îşi croiesc drum către nord, afirmă un studiu apărut în revista 'Science' pe baza datelor oferite de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), care face legătura între schimbările climatice şi răspândirea globală a bolilor şi care menţionează focare de infecţie cu virusul febrei Nilului în Grecia şi România şi febra Dengue în Franţa şi Croaţia, relatează vineri Financial Times.

Schimbarea condiţiilor de mediu a facilitat răspândirea bacteriilor şi a altor purtători de boli dincolo de frontiere, se afirmă în studiu, care menţionează că multe insecte care transmit boli, precum ţânţarii şi căpuşele, sunt sensibile la schimbările climatice.

Temperaturile mai ridicate şi schimbarea caracteristicilor ploilor pot conduce la apariţia unor noi agenţi patogeni la animale, pe terenurile agricole, pe căile navigabile şi în oraşe, precizează studiul bazat pe informaţii oferite de ECDC.

În condiţii meteorologice actuale, şapte boli influenţate de climat, între care febra Rift Valley şi encefalita, ar putea constitui o ameninţare pentru populaţia din Europa, notează sursa citată.

Dezvoltarea comerţului global şi a turismului joacă de asemenea un rol important în răspândirea bolilor. Factori sociali cum ar fi vârsta, securitatea economică şi accesul la asistenţă medicală, ajută la determinarea zonelor demografice susceptibile la noi boli.

În timp ce sistemele europene de supraveghere a bolilor sunt eficiente în general, monitorizarea diferă mult de la o naţiune la alta şi nu toate studiile au capacitatea de a trata aceleaşi boli, se menţionează în studiu. De asemenea, multe ţări subestimează nivelul de risc.

Ameninţarea reprezentată de bolile infecţioase emergente poate creşte în cazul în care efectele schimbărilor climatice devin tot mai dramatice, estimează studiul. Posibilele scenarii includ o creştere a numărului toxiinfecţiilor alimentare, rezistenţa la medicamente, precum şi o scădere a eficacităţii vaccinurilor existente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe