Idei pentru decorarea casei cu un buget mic

Bucătarie/sufragerie
Bucătarie/sufragerie (Epoch Times)

Decorarea interiorului unei case poate fi o acţiune costisitoare, chiar dacă se decorează doar o singură cameră sau întreaga casă. Cum vă amenajaţi casa cu bun gust şi buget mic? O întrebare la care vom încerca să vă răspundem în materialul următor.

Ideile de case cu buget redus pleacă de la două lucruri esenţiale, un plan şi bunul gust. Pentru a vă limita la un buget restrâns, este absolut necesar să vă faceţi un plan. Dacă nu aveţi un plan, veţi ajunge în magazin şi veţi cumpăra toate nimicurile care va atrag, veţi cheltui mult, veţi pierde mult timp şi odată ajunşi acasă, veţi constata că nu aţi luat exact ce vă trebuia. Planificarea este esenţială pentru orice proiect şi este cu mult mai importantă atunci când este vorba de un buget mic. Nimeni nu îşi doreşte să se apuce de treabă şi să constate la final că nu îi ajung banii.

Când facem referire la bunul gust, trebuie să ne gândim doar la lucrurile care vă plac, care creează o armonie şi cu care vă identificaţi. Pe un site de specialitate, puteţi găsi sugestii care v-ar ajuta foarte mult în a găsi acea armonie pe care o doriţi în amenajarea casei dvs.

Scoateţi de pe internet câteva poze cu piese de mobilier, sau de decorat care v-au plăcut. Le puteţi insera într-un power point, într-un singur slide, aproximativ 10 din obiectele care v-au plăcut, încercând să vedeţi care se potrivesc între ele. Dacă nu vă pricepeţi la calculator foarte bine, scoateţi pozele cu obiectele alese şi le aşezaţi pe o bucată de carton.

Când veţi face asta, veţi realiza care sunt în armonie şi care nu. Comparaţi şi asortaţi imaginile între ele şi aşa veţi putea stabili o idee de unde să porniţi.

După ce aţi terminat panoul cu idei, panou în care ar fi ideal să fie implicaţi şi partenerul de viaţă şi copiii, dacă aveţi familie şi vă gândiţi cum aţi putea implementa visul la dumneavoastră acasă.

Cel mai bine este să porniţi de la ceea ce aveţi deja în casă. Analizaţi lucrurile cu alţi ochi. Dacă ar fi să schimbaţi culoarea bibliotecii? Dar dacă aţi schimba doar husa canapelei sau covorul? Sau poate doar lustra şi perdelele?

Ideea acestui panou este că vă ajuta pentru următorul pas important în amenajarea unei case cu buget mic: PLANUL!

După ce aţi găsit inspiraţie pentru design şi aţi stabilit stilul pe care vreţi să-l adoptaţi, împărţiţi proiectul în componente – parchet, mobilier, vopsea, decor etc. Vedeţi unde vă încadraţi cu bugetul. Nu uitaţi de preţul pentru manoperă, la care este de preferat să adăugaţi o valoare mai mare decât cea indicată pe internet. Întotdeauna există situaţii neprevăzute în lucrul cu meşterii.

Nu decoraţi totul dintr-o dată!

Pe lângă faptul că s-ar putea să nu vă ajungă banii, stilurile şi gusturile se schimbă în timp. Încercaţi să locuiţi o perioadă în acea cameră pentru a vedea exact ce trebuie şi cum trebuie să fie. Începeţi cu redecorarea unei camere care chiar are nevoie de asta şi nu doar pentru că s-a schimbat trendul în modă, şi adăugaţi mici porţiuni de decor - s-ar putea să descoperiţi că ideea de la care aţi plecat nu se potriveşte cu acea cameră sau nu are utilitatea dorită.

Al doilea pas este să reutilizaţi/reamenajaţi ceea ce aveţi deja. Cu siguranţă o mobilă nouă ne surâde tuturor de fiecare dată, dar poate există o satisfacţie şi în reutilizarea obiectelor deja existente. Cu puţină muncă de refacere, unele dintre ele – acolo unde se poate - pot deveni din nou utilizabile, iar preţul plătit s-ar putea să fie mai mic decât cel pentru un obiect nou.

Acolo unde este cazul, renunţaţi la diverse obiecte sau restrângeţi utilizarea lor. Chiar este nevoie de atâtea dulapuri pe perete? Patul din dormitor poate fi refăcut cu o nouă saltea sau trebuie aruncat şi cumpărat altul? Balconul are nevoie de atâtea lucruri în el? Sunt lucruri pe care le puteţi face singuri acasă, de exemplu o nouă vopsea aplicată pe dulapuri, sau diverse obiecte create chiar de dvs.

Pe internet sunt zeci de site-uri care vă pot arata cum să confecţionaţi din materiale ieftine, sau chiar reciclabile - pe care deja este posibil să le aveţi în casă - diferite piese de mobilier sau de decorat.

Mai mult, se poate cumpăra mobilă mai veche care poate fi recondiţionată acasă de către cei care îşi doresc să aplice o notă personală asupra mobilierului sau în situaţiile în care mobilierul mai vechi ar cadra mult mai bine cu stilul de design interior aplicat.

În cazul în care achiziţionaţi mobilă nouă, este indicat ca mobila să fie aleasă cu gândul la viitor, în special în cazul camerelor pentru copii. Pentru că mobila nu se schimbă foarte des, este indicat să se folosească mobilă pentru adulţi în camerele copiilor, dar cu diverse ornamente sau culori care să arate că acolo locuieşte un copil. Aici vă puteţi juca cu palete de culori pe pereţii camerei, obiecte de decorat inspirate din lumea atât de bogată a copiilor, iar avantajul este că atunci când aceştia vor creşte, pereţii pot fi revopsiţi în funcţie de vârsta acestora şi preferinţe, mobila rămânând aceeaşi.

În restul casei este indicat să se folosească mobilă care să fie în primul rând utilă şi pe cât posibil să poată fi mutată uşor sau readaptată diverselor nevoi.

Este de reţinut că într-o cameră, termenul de decor se referă la folosirea diverselor obiecte care nu au alt rol decât de a decora camera, de a schimba imaginea camerei, punând accent pe diverse obiecte cum ar fi opere de artă sau draperii, covoare decorative, masa de cafea, perne pe canapele etc.

Este mai ieftin să coloraţi pereţii sau să cumpăraţi perne pentru canapea care dau culoare zonei, decât să găsiţi mobilă de culoarea potrivită şi care să se potrivească cu restul obiectelor. Mobila ar trebui să aibă o culoare neutră şi care poate fi uşor asortată la restul casei. Sau mai bine spus, restul obiectelor se pot asorta mobilierului prin schimbarea culorilor.

Puteţi, de asemenea, să schimbaţi mânerele şi butonii mobilierului cu unii noi şi nu vă faceţi probleme: puteţi achiziţiona astfel de accesorii independent de mobilă. Lampadarului actual îi puteţi oferi un facelift, schimbându-i abajurul cu unul nou sau dându-i celui vechi o „faţă" nouă, cu ajutorul unui material textil şi al unui tub de lipici.

Folosiţi tablouri, poze de familie, artwork, “family gallery”. Vi se întâmplă când mergeţi în vizite să vă duceţi glonţ la pozele expuse pe perete sau pe rafturi? De aici încep discuţii, întrebări. Pozele nu sunt niciodată prea multe, vă arată personalitatea, povestea personală, prieteni, familia şi toate cele.

Este un mod de a vă face casa foarte confortabilă şi pentru musafiri. Şi sunt şi de efect astfel de expuneri personale.

Dar să nu uităm un alt lucru, pe care îl puteţi face pentru apartamentul dvs, atunci când vă gândiţi la redecorat şi care este pe bani puţini: plantele. Vă recomandăm câteva plante care nici nu necesită prea mult timp dedicat îngrijirii, însă vor schimba total atmosfera din casă.

În bucătărie, în loc să schimbaţi mobilierul, puteţi înlocui doar o parte din el. Dacă structura corpurilor din bucătărie este în stare bună, se poate revopsi sau schimba fronturile şi blatul de lucru. În acest fel, întreaga bucătărie va dobândi un aer nou. Mai mult, puteţi schimba şi perdelele, iar dintr-un material similar puteţi face şi perne pentru şezut al scaunelor, acolo unde este cazul. În afară de aceste schimbări mai mari, puteţi recurge şi la o serie de obiecte mai mici, care însă pot adăuga personalitate bucătăriei, cum ar fi: suportul de agăţat prosopul, etajere, recipiente pentru condimente etc.

În foarte multe cazuri, într-o casă, holul este neglijat. Un tablou, o fotografie bine amplasată sau câteva pete de culoare îi vor contura o personalitate proprie.

La obiectele nou achiziţionate este bine să alegeţi lucruri de calitate, care au garanţie, service pe o perioadă mai lungă de timp. Puteţi începe cu obiectele sanitare, chiuvetă, cadă, calorifere, sau uşile interioare, cuptor, frigider, aer condiţionat etc., pentru ca acestea nu sunt obiecte pe care aţi dori să le schimbaţi după cinci ani.

Nu uitaţi nici de importanţa spaţiilor de depozitare dintr-o casă, căci acestea sunt absolut esenţiale. Puteţi achiziţiona paturi care au lăzi interioare de depozitare, pentru aşternuturi, perne, pături; sau diversele cutii care creează un spaţiu de depozitare suplimentar, la fel de ideale pentru pilote, lenjerii de pat sau obiecte pe care vreţi să le ascundeţi de privirile curioşilor, dar pe care să le ţineţi, totuşi, la îndemână. La fel de utile sunt cutiile-taburet, noptierele mari, cu multe sertare. Dacă şifonierul nu este încăpător, acum există spaţii de depozitare inteligente pentru haine, care vă ajuta să le organizaţi cât mai bine.

La finisaje trebuie să vă gândiţi pe funcţiuni. Bucătăria şi baia este bine să aibă plăci ceramice ca să poată fi curăţate uşor şi să nu aveţi probleme cu igrasia. Dar şi aici se pot face economii. Cum?

Prin alegerea unor finisaje neutre şi care să acopere ceea ce este necesar. Nu este obligatoriu să îmbrăcaţi pereţii de sus până jos în faianţă, dar este foarte bine dacă pereţii din zonă unde inevitabil se stropeşte sunt acoperiţi. De asemenea, pardoseala merită să fie în regulă şi bine făcută, dar alegeţi finisaje neutre, fără luciu sau model complicat. Când banii sunt calculaţi, soluţiile cele mai bune sunt cele simple.

Alegerea unui stil minimalist pentru a decora interiorul casei va costa mai puţin în comparaţie cu stilurile ornate şi vă permite să fiţi în trend cu stilurile de design viitoare prin mici schimbări.

În designul interior, minimalismul este definit de culori neutre, mai ales cele monocromatice, folosirea de materiale naturale, dulapuri şi mobilier cu linii drepte.

Iluminatul ar trebui să fie discret, dar din belşug. Asiguraţi-vă că folosiţi puţine accesorii, iar când alegeţi un produs, optaţi pentru una sau două bucăţi mari, nu pentru mici porţiuni din diverse stiluri. Reţineţi că un stil minimalist implică şi păstrarea unei imagini de curăţenie şi ordine.

Astfel că pentru idei pentru decorarea casei cu un buget mic se găsesc zeci de variante, totul este să găsiţi stilul prin care să creaţi atmosfera unui cămin armonios.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură