Proiecte de casă cu subsol şi mansardă
alte articole
Construcţia propriei locuinţe este o piatră de încercare a vieţii şi poate unul dintre proiectele cele mai importante pentru dumneavoastră şi familia dvs. Dar, imaginaţi-vă rezultatul: visul dvs. prinde viaţă, iar odată ce v-aţi construit propria casă vă veţi bucura de ea în fiecare zi. Vă prezentăm informaţii legate de proiecte de casă cu subsol şi mansardă.
Construcţia unei case implică o mulţime de factori complecşi care vă vor putea descuraja. Faceţi primul pas! Alegeţi planul casei în care vreţi să locuiţi.
Alegeţi proiectul perfect, luaţi în calcul cât mai multe criterii, gândiţi fiecare detaliu, nu lăsaţi nimic la voia întâmplării. Consultaţi cataloage cu proiecte de case, reviste de specialitate.
Următoarea listă de întrebări vă poate fi de folos: Doriţi un proiect de casă cu etaj, mansardă, subsol? Garaj pentru o maşină sau două ? Acces uşor la gradină? Cum este casa orientată faţă de soare? Aţi găsit relaţia optimă: preţ-suprafaţă-necesităţi? Vreţi ca dormitorul principal să aibă baie proprie ? Dormitorul celui mai mic copil este aproape de dormitorul părinţilor ? Preferaţi dulapuri în pereţi? Şi lista continuă.
La alegerea proiectului de casă cu subsol şi mansardă, trebuie spus că extensia casei implică redimensionarea structurii, lucrări de hidro şi termo izolaţii complexe şi suplimentare faţă de o casă care are doar fundaţie, dar şi materiale în plus, sisteme de încălzire şi ventilaţie suplimentare. Toate acestea înseamnă costuri în plus, valoarea totală a acestora fiind importantă.
În replică, proiectul de casă cu subsol şi mansardă vine cu o serie de avantaje.
Amenajări la subsol
1. Spaţiu de depozitare pentru alimente, vinuri şi alte produse, care vor beneficia de un spaţiu cu temperatură constantă în tot cursul anului, cu o investiţie minimă în ventilaţie şi încălzire, plus echilibrarea temperaturii în spaţiul de deasupra beciului şi posibilitatea pentru a amenaja o cameră tehnică şi/sau o spălătorie, ori o cramă.
În cazul în care sunteţi colecţionar de vinuri sau aveţi o podgorie, beciul este obligatoriu şi devine una din componentele esenţiale ale casei.
2. Sală de sport.
Pentru ca acest lucru să fie posibil şi nedăunător, ar trebui să existe o sursă foarte puternică de aerisire sau ca subsolul să fie, de fapt, demisol. În timpul antrenamentului fizic, organismul uman are nevoie de cât mai mult oxigen şi aer curat, privarea acestuia de o respiraţie corespunzătoare ducând la apariţia prematură a oboselii.
3. Studio pentru repetiţii
Chitările, tobele fac prea mult zgomot pentru a vă manifesta această pasiune în dormitor sau în living. Mutaţi toate instrumentele muzicale în subsol, antifonaţi camera şi accesorizaţi-o cu un minifrigider pentru răcoritoare şi o canapea pentru momentele de repaos. Optaţi pentru culori deschise, de preferinţă din paleta cromatică a galbenului, pentru a stimula creativitatea şi dorinţa de manifestare a ideilor prin artă. Soluţia vine şi în cazul în care copiii dvs. au o astfel de pasiune pentru muzică.
4. Un subsol „jumi-juma”
Jumătate spaţiu de depozitare, jumătate spaţiu pentru orice altceva. Puteţi „tapeta” pereţii subsolului dumneavoastră cu rafturi pe diferite înălţimi, lăţimi şi lungimi sau puteţi alege ca în zona mai puţin accesibilă să aşezaţi câteva dulapuri care să servească depozitării obiectelor care sunt încă utile sau valoroase, dar nu îşi găsesc locul în casă.
În centrul subsolului aşezaţi o canapea, alături de care să aveţi un televizor, un teanc de cărţi şi o lampă din cele înalte sau un covor buretat pentru a face câte 30 de minute de yoga în fiecare zi – cu siguranţă organismul dumneavoastră va semnala schimbările în bine.
5. Amenajarea unui bar
O altă idee pentru amenajarea subsolului este amenajarea unui bar – propriul colţ unde să serviţi un pahar de „ceva bun” cu prietenii şi cunoştinţele apropiate. Pentru acest scop aveţi nevoie de un artist urban care să vă coloreze frumos pereţii sau de instalaţii luminoase colorate, de câteva oglinzi asimetrice pe un perete şi o vitrină joasă unde să ţineţi licorile. De asemenea, vor trebui câteva etajere din sticlă unde să ţineţi paharele şi câteva dintre sticlele mai valoroase. În mijlocul camerei, poziţionaţi o canapea şi câteva scaune sau fotolii comode, în jurul unei mese joase.
6. Garaj
Unii dintre proprietari preferă să poziţioneze garajul la subsolul sau demisolul casei. Nu greşesc făcând această alegere, dar este mai greu de construit, mai ales din cauza rampei de acces la garaj. Aceasta trebuie să aibă panta mai mică de 20%, ceea ce înseamnă că nu va ocupa mult spaţiu util în faţa garajului. Problema apelor meteorice este foarte importantă. Astfel, la nivelul garajului este nevoie de un sistem de drenare a apei, poziţionat, de cele mai multe ori, pe linia de închidere, la exterior. Nu uitaţi că finisajul pardoselii rampei trebuie să fie unul antiderapant.
În anotimpurile reci, aceste rampe sunt destul de greu de utilizat, mai ales dacă finisajul nu este de cea mai bună calitate. Pentru că există soluţii pentru orice fel de probleme, şi aceasta poate fi rezolvată într-un mod foarte simplu, însă şi destul de costisitor. Puteţi încălzi această rampă cu ajutorul unui covor de cabluri electrice, îngropat în finisaj. Acest sistem de degivrare cu cabluri electrice trebuie făcut numai după calcularea necesarului de putere şi după verificarea posibilităţii ca reţeaua electrică existentă să poată asigura puterea necesară. În niciun caz să nu încercaţi să faceţi acest lucru singuri, fără ajutorul unei echipe de specialişti!
Amenajări la mansardă
Deşi zona de sub acoperişul unei case este văzută adesea ca o soluţie perfectă pentru depozitare, ea poate fi cu mult mai mult decât atât, o variantă la îndemână prin care ne putem extinde spaţiul locuit.
Utilizarea mansardei unei clădiri ca spaţiu pentru locuit este o idee de care fug mulţi dintre românii aflaţi în căutarea unei locuinţe, atât din teama apariţiei în timp a unor probleme tehnice (cum ar fi infiltraţiile de apă), cât şi din cauza dificultăţilor de amenajare a unor astfel de spaţii cu o configuraţie specială. Dacă eventualele probleme de natură tehnică pot fi tratate prin discuţia cu un specialist în construcţii, e bine să ştii că, din punct al designului, o cameră la mansardă oferă multiple posibilităţi. Practic, o asemenea încăpere poate fi transformată în aproape orice.
1. Dormitor
Amplasarea unei camere de dormit la ultimul etaj al casei, acolo unde privirile curioşilor sau agitaţia vieţii de zi cu zi ajung mai greu, este, probabil, cea mai facilă soluţie pentru utilizarea unei mansarde. Puteţi amenaja aici cu uşurinţă dormitorul matrimonial sau pe cel al copiilor, profitând de atmosfera de intimitate conferită de un asemenea spaţiu. O altă variantă ar fi să decoraţi o astfel de încăpere ca fiind special pentru oaspeţi. Dacă veţi decide ca, pe lângă dormitor, să amenajezi şi o cameră de baie la ultimul etaj, veţi face ca această zonă a casei să fie cu mult mai confortabilă.
2. Cameră de zi
Deşi mansarda este, de regulă, mai potrivită pentru un spaţiu intim, ea poate fi transformată cu succes şi într-un loc deschis vizitatorilor. Aici poate lua naştere o cameră de zi perfectă pentru a vă invita prietenii la cafea sau la un film. Dacă sunteţi o fire care se destinde mai degrabă în singurătate, etajul superior al casei poate fi şi o zonă de relaxare ceva mai retrasă, potrivită pentru a trage un pui de somn după-amiaza sau pentru a citi o carte. Varianta de a integra în acest spaţiu şi o (mini)bibliotecă este, de asemenea, cât se poate de potrivită.
3. Birou
Nu în ultimul rând, mansarda este numai bună pentru amenajarea unui spaţiu de lucru. Fie că este vorba de biroul de care aveţi nevoie pentru a lucra de acasă sau de un loc unde copiii îşi pot face lecţiile (sau de amândouă), spaţiul de la ultimul etaj este perfect pentru o asemenea utilizare, datorită detaşării sale relative faţă de ceea ce se întâmplă în restul casei.
4. Cameră de joacă pentru copii
Dacă aveţi copii şi o mansardă, vă sfătuim să le amenajaţi acolo camera de joacă. Cu avantajul luminii naturale ce scaldă încăperea, dar şi faptul că în acest fel zgomotele produse de cei mai mici membri ai familiei în timpul jocului vor fi suficient de izolate, pentru a vă oferi momente de linişte. Pentru depozitarea jucăriilor şi a cărţilor celor mici, proiectaţi rafturi şi dulapuri în zonele de sub cornişă, păstrând liber centrul încăperii, oferindu-le copiilor mai mult spaţiu de joacă.
5. Cameră pentru adolescenţi
Pe măsură ce cresc, copiii simt nevoia de tot mai multă libertate şi intimitate. Dorinţa lor de a fi independenţi şi de a locui separat de părinţii lor se poate rezolva prin amenajarea unui spaţiu de locuit în mansardă.
6. Baia luminoasă din mansardă
O altă încăpere folosită intens, avantajată de lumina ce pătrunde prin ferestrele oblice ale mansardei, poate fi baia. Într-o baie mansardată tavanele joase pot fi puse în valoare prin dispunerea ingenioasă şi ergonomică a obiectelor sanitare. De exemplu, imediat sub îmbinarea tavanului cu un perete de înălţime mică poate fi montat vasul de wc sau cada, amplasând chiuveta sau cabina de duş pe pereţii înalţi.
Astfel, un proiect de casă cu subsol şi mansardă este alegerea perfectă, arată că orice spaţiu dintr-o casă poate fi transformat într-un loc plăcut – este nevoie doar de imaginaţie.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.