Georgia/Moldova: Asocierea cu UE - o apropiere cu grad de risc ridicat (consilierul economic al preşedintelui rus)

(photos.com)

Semnarea acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană va duce la o degradare substanţială a situaţiei economice în Georgia şi Republica Moldova şi ar putea provoca probleme politice în aceste ţări, a avertizat consilierul economic al preşedintelui rus Serghei Glaziev, într-o declaraţie făcută marţi agenţiei de presă Ria Novosti.

Uniunea Europeană are în vedere semnarea la 27 iunie a acordurilor de asociere şi de liber schimb cu Georgia şi Republica Moldova. Aceste documente au fost parafate în noiembrie trecut. UE intenţionează să semneze în aceeaşi zi şi componenta economică a acordului său de asociere cu Ucraina, după ce aspectul politic a fost semnat în luna martie.

'Toate cele trei acorduri vor fi aplicate din momentul în care fiecare ţară semnatară va ratifica partea sa', a indicat un oficial UE, sub rezerva anonimatului.

Semnarea acordului de asociere cu UE ar fi împotriva intereselor Georgiei, în opinia lui Glaziev.

'În pofida deteriorării substanţiale a relaţiilor dintre Moscova şi Tbilisi în epoca Mihail Saakaşvili (fost preşedinte georgian), Rusia şi ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) sunt principala piaţă de desfacere pentru produsele georgiene. Ar fi nerezonabil pentru Tbilisi să rişte regimul comercial preferenţial cu ţările CSI', a declarat acelaşi consilier prezidenţial.

Georgia, în opinia sa, are puţine şanse să crească volumul exportului mărfurilor sale pe piaţa europeană. În plus, spune el, 'prin semnarea acestui acord, Tbilisi va legitima dezintegrarea ţării, deoarece nici Osetia de Sud şi nici Abhazia nu vor accepta să facă parte din Uniunea Europeană'.

Referindu-se la Republica Moldova, Glaziev a evocat că mulţi cetăţeni ai acestei ţări nu sprijină ideea de asociere cu UE.

'Nu există nicio îndoială că semnarea acordului ar putea provoca un conflict politic profund în Republica Moldova. Jumătate din populaţie respinge asocierea cu UE şi se pronunţă pentru integrarea ţării lor în cadrul structurilor euroasiatice. Aceasta se referă în primul rând la Transnistria, care nu-şi vede viitorul în UE', a spus expertul rus.

De aceea, perspectivele ratificării acestui acord de către parlamentul Republicii Moldova sunt destul de mici, estimează consilierul preşedintelui Vladimir Putin.

Oficiali de la Chişinău îşi exprimaseră anterior speranţa că parlamentul moldovean va ratifica Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE în termen de zece zile de la semnarea sa, potrivit portalului Unimedia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe