România va exporta gaze peste Prut, începând din vară

Republica Moldova va începe de la vară să importe gaze naturale din România, ceea ce îi va permite să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc,informează AFP, care citează o serie de declaraţii făcute de ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr, cu doar câteva zile înainte ca Moldova să semneze Acordul de Liber Schimb cu UE.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
25.06.2014

Republica Moldova va începe de la vară să importe gaze naturale din România, ceea ce îi va permite să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, informează AFP, care citează o serie de declaraţii făcute de ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr, cu doar câteva zile înainte ca Moldova să semneze Acordul de Liber Schimb cu UE.

„În curând, Guvernul va examina proiecte pentru transportul gazelor naturale de la Ungheni la Chişinău şi vom solicita finanţare de la instituţiile financiare europene”, a declarat Ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr care a confirmat că, din 27 august România va furniza gaze naturale Republicii Moldova prin oraşul Ungheni, situat în apropierea frontierei celor două ţări.

La rândul său, viceministrul Economiei din Republica Moldova, Tudor Copaci a explicat că, într-o primă fază, volumul gazelor naturale importate din România va reprezenta între 5 şi 10% din nevoile Republicii Moldova, o ţară cu o populaţie de 3,5 milioane de locuitori, care, în prezent, este foarte dependentă de gazul rusesc.

Pentru a acoperi nevoile ţării, care se ridică la 1,5 miliarde meri cubi pe an, sistemul românesc de gazoducte trebuie modernizat, a mai precizat Copaci, informand că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor aloca o sumă cuprinsă între 50 şi 60 de milioane de euro pentru această modernizare.

Alexandru Săndulescu, consilier în politici energetice al premierului român, a indicat că România produce, în prezent, 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, producţia din 2014 urmând să asigure 100% din necesarul ţării:

„În 2013 această producţie a acoperit 85% din necesar şi am observat că în 2014 vom acoperi 100%”, a subliniat Alexandru Săndulescu. „Până în 2018-2019, România va deveni un exportator de gaze naturale, având în vedere că va începe producţia în Marea Neagră. Este posibil ca, în câţiva ani, România să furnizeze gaze Republicii Moldova, astfel încât aceasta să devină independentă de Rusia”, a concluzionat Alexandru Săndulescu, preluat de focusenergetic.ro

UE va semna, la 27 iunie acordurile de asociere cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, în marja Consiliului European de la Bruxelles. România va fi reprezentată la eveniment de Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor