Ambasadorul SUA la Chişinău: "Eu respect decizia şi idealul unioniştilor"

După ce a stârnit un scandal uriaş cu declaraţiile sale despre inoportunitatea unei uniri a Moldovei cu România, ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, declară, mai nou, că respectă "decizia şi idealul unioniştilor."
Ana Ion
05.09.2016

alte articole

James Pettit, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău (europalibera.mobi)
Ana Ion
05.09.2016

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a avut o întâlnire cu liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, după ce oficialul de peste Prut l-a criticat pe ambasador cu privire la declaraţiile despre unirea dintre Româna şi Republica Moldova, relatează stiripesurse.ro.

În cadrul respectivei întâlniri, Pettit a susţinut că, "prin declaraţiile sale, nu a dorit să atingă în niciun fel dreptul cetăţenilor unionişti de a avea o viziune şi o dorinţă de reunire şi că Statele Unite nu au cum să împiedice reunificarea celor două state româneşti, dacă poporul o va face".

"Eu respect decizia şi idealul unioniştilor", ar fi spus ambasadorul american.

La rândul său, Ghimpu a trecut în revistă, pentru ambasadorul american, evenimentele istorice ale poporului român, care dovedesc că populaţia de o parte şi alta a Prutului este una şi aceeaşi, se precizează într-un comunicat de presă remis de PL după întâlnirea între Ghimpu şi Pettit.

''Eu am votat pentru independenţa acestui Stat în 1991 faţă de URSS, atunci nu era posibilă reunificarea. La moment avem aproximativ 30% din populaţia Republicii Moldova, în special tinerii, care îşi doresc Unirea, acest trend este unul în creştere, fapt care ne bucură şi ne încurajează să luptăm'', i-ar fi spus Ghimpu ambasadorului.

De asemenea, liderul PL a menţionat că la moment există aceste tabere pro şi contra în societate, pentru că Republica Moldova nu a avut o guvernare care să corecteze greşelile istoriei.

Referitor la întrebările ambasadorului SUA legate de minoratăţile naţionale, Ghimpu a menţionat că acestea se bucură de toate drepturile, iar în cazul unificării, acestea vor beneficia de drepturi europene, România fiind lideră la capitolul legislaţie în materie de drepturi ale minorităţilor, din tot spaţiul comunitar.

„Decizia suverană, încotro să meargă Republica Moldova, aparţine poporului şi nimeni nu ne poate indica ce să facem şi cu cine să ne unim. Sângele apă nu se face Dle ambasador”, a menţionat Ghimpu.

Reamintim că ambasadorul SUA la Chişinău a declarat, chiar de Ziua Independenţei R. Moldova, într-un interviu acordat postului naţional de televiziune din Basarabia, că Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent.

"Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni”, a declarat James Pettit, citat de Digi24.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor