Tăriceanu, la atac: SUA, în frunte cu Obama, să dea explicaţii după declaraţiile ambasadorului Pettit

Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, potrivit cărora R. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent, unirea cu România nefiind "o alegere practică", i-au atras atenţia şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a decis să ia atitudine.
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
31.08.2016

Senatul României respinge fără echivoc ca neavenite declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, indiferent dacă acestea reprezintă o opinie personală sau poziţia oficială a Guvernului sau Senatului SUA şi aşteaptă un răspuns lămuritor din partea autorităţilor americane în legătură cu afirmaţiile sale, reiese dintr-un proiect de declaraţie semnat de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Proiectul de declaraţie a fost transmis spre informare Comisiei pentru politică externă şi grupurilor parlamentare din Senatul României. Vă prezentăm mai jos textul iniţiativei semnate de Călin Popescu Tăriceanu:

"Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, făcute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversării a 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova au fost primite cu surprindere, îngrijorare şi o mare doză de insatisfacţie de opinia publică din România. Surprinderea este cauzată de faptul că afirmaţii precum: "Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova... Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie şi propriile provocări", vin din partea ambasadorului unei ţări cu care România a dezvoltat un parteneriat strategic multilateral şi faţă de care ne-am manifestat fără excepţie în mod loial şi în spiritul respectului reciproc.

Tematica abordată de domnul ambasador este una extrem de sensibilă pentru orice român, dar mai cu seamă extrem de dureroasă. Ea readuce în memorie tragediile şi umilinţele pe care le-au îndurat milioane de români din Basarabia, teritoriu românesc, în neagra perioadă a stalinismului şi hitlerismului unite prin Pactul Ribbentrop-Molotov, când forţa dreptului a fost înlocuită dreptul forţei. Surprinderea opiniei publice româneşti este cu atât mai mare cu cât în decembrie 1989, Congresul Deputaţilor Poporului al URSS a acceptat şi Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov, iar în 1992, preşedintele Boris Elţîn a dispus declasificarea pactului, un fel de condamnare implicită a acestui act politic.

În declaraţia sa, ambasadorul Pettit a specificat că spusele sale nu sunt opinii personale, ci reprezintă "desigur politica noastră", adică, ale Departamentului de Stat, argument care ne-a provocat o profundă îngrijorare pentru viitor. Sigur că, din punctul de vedere al dreptului internaţional, România a fost primul stat care a recunoscut şi recunoaşte în continuare fără rezerve statalitatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Această stare de fapt nu va putea să împiedice vreodată libera manifestare a aspiraţiilor majorităţii cetăţenilor României şi Republicii Moldova spre unire. Or, declaraţia ambasadorului american lasă să se înţeleagă foarte limpede că SUA nu este favorabilă şi descurajează acum şi în viitor revenirea Basarabiei la ţara-mamă.

SUA şi-au câştigat în timp reputaţia de partener corect şi loial în relaţiile internaţionale cu aliaţii săi, dar declaraţiile ambasadorului Pettit ar putea induce suspiciuni nedorite în relaţiile bilaterale, ceea ce ar amplifica îngrijorarea noastră.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, părinţii şi bunicii noştri au trăit zeci de ani cu speranţa că „vin americanii” şi, odată cu venirea lor, România va ieşi din sfera de influenţă a Uniunii Sovietice şi se va reorienta spre valorile democraţiei şi statului de drept. Sentimentele de simpatie pro-americane au fost transmise şi generaţiilor mai tinere şi sunt împărtăşite de foarte mulţi români, realitate vizibilă azi la tot pasul. Nimeni însă nu credea că ”americanii”, care au venit după atâţia ani de aşteptare, vor spune că Stalin a avut dreptate atunci când s-a înţeles cu Hitler să amputeze România. Cu atât mai mare este insatisfacţia noastră.

Senatul României, componentă a Parlamentului României, organul reprezentativ suprem al poporului român, a adoptat această Declaraţie spre a fi transmisă Preşedintelui SUA, Senatului SUA şi Departamentului de Stat. Senatul României aşteaptă un răspuns lămuritor din partea autorităţilor americane în legătură cu declaraţiile ambasadorului James Pettit. Senatul României respinge fără echivoc ca neavenite declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, indiferent dacă acestea reprezintă o opinie personală sau poziţia oficială a Guvernului sau Senatului SUA."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor