Ambasadorul SUA în Moldova: Trebuie urgent implementate reforme. Dorinţa trebuie să vină din interior

La sfârşit de an, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, vine cu concluzii destul de dure, menţionând că anul 2015 a fost unul cu multe provocări şi evenimente tragice pentru teritoriul dintre Prut şi Nistru.
James Pettit, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău (europalibera.mobi)
Maria Maevschi
31.12.2015

Ambasadorul a subliniat că jaful din sistemul bancar al Moldovei este rezultatul instabilităţii Guvernului, sau mai bine zis a guvernelor, căci au fost mai multe în acest an, a lipsei de reforme, respectiv a reformei din sectorul financiar, la care se mai adaugă şi corupţia la cel mai înalt nivel.

„Costul pe care îl plăteşte poporul Moldovei pentru lipsa reformelor este evident. Moldova, din păcate, este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Nu sunt motive pentru aceasta, deoarece alte foste republici sovietice se descurcă foarte bine şi deja sunt în Uniunea Europeană. Neimplementarea reformelor va duce la continuarea corupţiei masive, a furturilor masive, fapt ce nu va permite dezvoltarea economică a Moldovei, şi astfel va face imposibilă atragerea investiţiilor atât din exterior, cât şi din interior. Nu-mi pot explica de ce varietatea de guverne care au fost la putere numai anul acesta nu au reuşit să implementeze reformele de bază, şi anume: reforma în sectorul financiar pentru a preveni repetarea furtului bancar, eliminarea efectivă a corupţiei şi a oportunităţilor pentru corupţie, precum şi avansarea în implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit oficialului, nici anul care vine nu va fi mai uşor pentru moldovenii de peste Prut, luând în considerare numărul mare de probleme cu care urmează să se confrunte.

„E complicat de identificat o problemă cu care Moldova se va confrunta în anul care vine, deoarece sunt numeroase probleme. Dar trebuie urgent de făcut ceva pentru a implementa reformele care ar duce la eliminarea corupţiei, de a preveni situaţia când instituţiile de stat cheie sunt controlate de un cerc restrâns de interese. Şi trebuie de început lucrul dificil, dar necesar - de îmbunătăţire a economiei şi a culturii politice”, a punctat James Pettit.

În opinia ambasadorului, Moldova nu ar trebui să aştepte soluţionarea problemelor din afară, mai degrabă ar trebui să se muncească pe interior. Cu toate că „partenerii internaţionali de dezvoltare sunt aici pentru a ajuta la facilitarea reformelor şi a progresului în această ţară, din punct de vedere politic şi economic, dorinţa trebuie să vină din partea poporului Moldovei şi trebuie să fie reflectată în ce face guvernul pentru poporul Moldovei. Moldova are nevoie de un guvern funcţional şi o clasă politică care să reacţioneze la necesităţile poporului. Eu am sosit în luna ianuarie şi deja au fost vreo patru prim-miniştri de atunci, ceea ce nu e bine pentru poporul Moldovei”, a mărturisit Pettit.

La final, domnia sa a ţinut să transmită şi un mesaj pentru cetăţenii Moldovei, încercând să evite cuvântul corupţie pe care l-a menţionat nu o dată pe parcursul anului care e pe sfârşite.

„Este important ca poporul Moldovei să nu-şi piardă speranţa, deoarece Moldova are un potenţial enorm şi acest potenţial este în poporul Moldovei, care poate rezolva problemele prin a insista ca Guvernul ales să răspundă la necesităţile lor, să lucreze pentru poporul Moldovei, nu pentru îmbogăţirea celor care fac parte din el”, a conchis James Pettit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor