Jurnalist: D-l Sturza poate satisface aşteptările populaţiei nu şi ale celor care urmează să-l voteze

Premierul desemnat Ion Sturza ar putea satisface aşteptările populaţiei sau mai exact, revendicările cotate în cadrul Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie, însă nu şi aşteptările celor care urmează să-l voteze, este de părere jurnalistul Constantin Cheianu.
Constantin Cheianu, jurnalist
Constantin Cheianu, jurnalist (Epoch Times România)

Decizia preşedintelui Nicolae Timofti de a-l desemna în caliate de premier pe Ion Sturza ar putea duce la demiterea şefului statului, caz în care Sturza a declarat că va ieşi în stradă. În cazul în care va fi votat de Parlament, acesta a dat asigurări că va face tot posibilul pentru demontarea sistemului creat în Moldova de mulţi ani.

Fostul premier a ţinut să mai menţioneze şi faptul că datorită protestelor de amploare organizate pe parcursul anului 2015 de Platforma DA a făcut oamenii să conştientizeze altfel lucrurile.

„Am considerat că este esenţială o întâlnire cu cei care au mobilizat 50 de mii de oameni la o mişcare de protest şi pe care vă consider că sunteţi deponenţii cerinţelor populare. A fost o Mare Adunare Naţională. Eu nu pot să nu iau în considerare ceea ce s-a întâmplat pe parcursul anului. Acum nu mă cramponez de ideea dacă voi fi votat sau nu. Pe zi ce trece mă conving că ceea ce mi-am asumat de a aduce o nouă abordare privind Guvernul şi formarea unei echipe este o idee corectă. Am un singur aliat. Nu am partid, echipe. Unicul meu aliat este opinia publică, de aceea sunt transparent la maxim”, a afirmat Sturza la întâlnirea avută cu reprezentanţii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi ai Consiliului Marii Adunări Naţionale, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Ştiu care este poziţia preşedintelui şi a partenerilor de dezvoltare, ştiu care este atmosfera în societate. Să nu ne temem nici de alegeri. Spaima despre ruşi este doar o spaimă. Majoritatea oamenilor îşi doresc un viitor prosper european. Noi trebuie să venim cu o ofertă pentru ei, cu o altfel de politică. Le ofer partidelor politice un răgaz pentru a se reseta. Eu nu vin ca să preiau puterea politică, dar să preiau administrarea ţării cu un mandat foarte clar ca conţinut şi ca termen pentru a stabiliza situaţia economică care este extrem de complicată. Cu cât mă uit mai mult peste cifre, am impresia că revenim la anii 97-98. Nu trebuie să ne sperie alegerea sau nealegerea. Trebuie să facem acest lucru altfel. Dacă nu ne lăsăm de Satana, nu ştiu ce se va întâmpla că această ţară”, a menţionat Sturza.

În opinia jurnalistului Constantin Cheianu „d-l Sturza poate satisface aceste aşteptări ale populaţiei într-un mod excelent. Sunt convins. Nu poate satisface aşteptările celor care urmează să-l voteze, asta e o altă problema. Împărtăşesc tot ceea ce spune şi promovează. Este un gest eroic şi plin de curaj în situaţia actuală. Acest om a apărut, iar misiunea noastră este ca el să fie susţinut şi să ajungă prim-ministru”, a subliniat jurnalistul.

La rândul său, Ion Sturza a ţinut să explice că indiferent cine va ocupa fotoliul de premier, fie el Sturza, Ivanov sau Plahotniuc, acesta urmează să se confrunte cu situaţia dificilă din Moldova. Plus la toate, există riscul ca „din februarie să nu mai plătim pensiile şi salariile. Intrăm cu nişte datorii enorme pentru anul viitor. Nu avem finanţare de vreo 4 miliarde. Problema noastră fundamentală nu este în zona Guvernului, dar în sistemul financiar. Oamenii încep să conştientizeze că RM este unica ţară care a luat 12 din PIB la datoria de stat. Şi de la 12 procente cu care ne mândream, am ajuns la 60% din PIB. Este incredibil. Am devenit de două ori mai săraci”.

Membru al Platformei DA, jurnalistul Vasile Năstase, prezent şi el la emisiune, a amintit că apariţia lui Sturza pe post de premier a picat nu tocmai bine planurilor omului de afaceri Vlad Plahotniuc, care îşi doreşte cu orice preţ să pună mâna pe putere.

„Faptul că v-aţi implicat în acest proiect este foarte bun, pentru că aţi barat posibilitatea ca acest individ să devină premier. El doreşte cu orice preţ să pună mâna pe putere. Pe dânsul nu-l interesează că mâine oamenii nu vor primi salariile sau pensiile. El de cinci ani ne fură cu miliardele, controlează fluxurile financiare, face atacuri raider, etc. Toate aceste lucruri le face un individ care a capturat statul, iar acest lucru îl spune Consiliul Europei, toată lumea”, a opinat Năstase.

Referitor la faptul că cei 14 deputaţi care au decis să părăsească Partidul Comuniştilor, candidatul la funcţia de premier este de părere că „aceşti 14 transfugi sunt acum folosiţi ca o minge pentru experimente politice. Vai de steaua lor săracii. Au rămas fără tătuca Voronin şi acum sunt folosiţi”, a punctat Ion Sturza, adăugând că cei care ua greşit de fapt în această operaţiune au fost democraţii.

„Greşeala majoră a PD a fost operaţiunea aşa-numiţilor social-democraţi care a compromis toată povestea. Dacă PD rămânea în banca lui cu câţi deputaţi avea, putea să facă o construcţie inclusiv cu partidele de dreapta. Încercarea asta cusută cu aţă albă de a redenumi nişte comunişti în social-democraţi a complicat lucrurile. Niciun partid nu vor face alianţă cu transfugii comunişti. Deci sunt nu mai mult de 34 de deputaţi care eventual vor pretinde că au o majoritate”, a conchis premierul desemnat.