Chinezii intraţi în România pe uşa din dos. Rompetrol devine business controlat de Beijing

Interesată să intre cât mai puternic pe uriaşa piaţa de desfacere din UE, China a cumpărat inclusiv mari grupuri prezente pe piaţa românească.
Yuani număraţi la o bancă din China (China Photos/Getty Images)
Loredana Diacu
17.12.2015

În timp ce marile proiecte ale statului cu China stagnează, urmând a fi reevaluate de noul guvern, chinezii au intrat deja "pe uşa din dos" în România, cumpărând mari grupuri prezente în ţara noastră relatează Adevărul.

Ultima şi cea mai sonoră achiziţie este Rompetrol Grup, companie ce operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti peste care a ajuns stăpână China Energy Company (CEFC). prin preluarea unei participaţii de 51% la KMG Internaţional, fostul Rompetrol Group, în cadrul unor acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate luni la Beijing, în industria petrolului şi gazelor, telecomunicaţii şi energie nucleară.

La nivel european, KMG Internaţional deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi iar în România operează, pe lângă cele două rafinării menţionate, o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, 7 depozite.

Achiziţia KMG vine în logica refacerii Drumului Mătăsii, care va lega China de Europa, asigurând un acces mai bun la pieţele din Europa occidentală pentru produsele chineze, mai arată sursa citată, reamintind că România este a doua piaţă europeană pe care CEFC China Energy o atacă agresiv, după ce, în luna septembrie, au efectuat achiziţii însemnate în Republica Cehă.

Recomandăm şi Ce caută China în Balcani

Alte mari achiziţii prin care China intră puternic pe piaţa românească sunt cea a producătorului de anvelope Pirelli de către compania de stat China National Chemical, contra sumei de 7,1 miliarde de euro, în primăvara acestui an şi a producătorului de carne Smithfield.

Odată cu preluarea Pirelli, în această primăvara, China devine stăpână pe cele două fabrici ale italienilor în România, una de anvelope la Slatina, în judeţul Olt, şi alta de filtre pentru motoare, la Bumbeşti-Jiu, din judeţul Gorj. Pirelli mai avea o fabrică la Slatina, unde producea sârmă, însă aceasta a fost vândută la finele anului trecut către grupul belgian Bekaert, arată Adevărul

O altă achiziţie chineză care priveşte direct România este cea a producătorului de carne Smithfield Foods pentru 7,1 miliarde de dolari. Grupul american deţine în România fostul combinat Comtim din Timişoara, combinat care a primit avizul Autorităţii Sanitar-Veterinare din China pentru exportul de carne de porc. Smithfield Foods mai deţine în România compania Agrotorvis şi 50% din capitalul firmei de distribuţie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucureşti, precum şi un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea. Pe această filieră, porcii româneşti urmează să ajungă în farfuria consumatorului chinez, excedat de numeroasele scandaluri alimentare ce au zguduit China în ultimii ani.

O altă activitate importantă pentru China care a preluat (prin intermediari) la începutul lui ianuarie United Shipping Agency - proprietara unui terminal de cereale şi United Shipping and Chartering - care deţine un depozit, ambele în Portul Constanţa. De altfel, controlul porturilor europene este o prioritate pentru China, de multă vreme prezentă în portul Pireu, un centru vital pentru transportul mărfurilor chinezeşti către estul Europei.

Privind investiţiile chineze în context regional, reamintim că UE şi-a exprimat constant îngrijorarea faţă de tentativele Chinei de a intra în Europa pe uşa din dos pe pieţele europene prin investiţii în ţările fost-comuniste.

În timp ce China momeşte statele est-europene cu promisiunea alocării a miliarde de dolari pentru diferite proiecte de infrastructură în regiune, în încercarea de a-şi construi capete de pod către restul UE, de partea sa, Bruxelles-ul încearcă să determine China să joace după regulile ei şi să renunţe la subvenţiile masive de stat pentru investitorii chinezi care conduc la dumping şi la produsele ieftine chinezeşti care invadează Europa şi sufocă concurenţa, la spionajul industrial etc. Reuşita planurilor UE de a-şi proteja piaţa depinde însă de modul în care vor acţiona statele membre, şi anume dacă vor rămâne solidare intereselor UE sau se vor lăsa vrăjite de banii chinezi.

Dincolo de comandamentele UE mai există însă şi interesul naţional şi nu în accepţiunea dusă în derizoriu de generalul Oprea. Ori în România mirajul banilor chinezi s-a concretizat în ofertarea, în perioada Ponta, a tot ce înseamnă proiect energetic major către China înainte ca strategia energetică a ţării să fi fost elaborată. Ori, să pui în mâna unei puteri străine - pe deasupra una care nu face parte din acelaşi bloc de alianţe cu noi - înseamnă practic să cedezi controlul asupra unei resurse vitale, sistemul energetic fiind considerat coloana vertebrală nu doar a economiei unei ţări ci a însăşi funcţionării sale. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor