Igor Boţan: Magistraţii de la CCM şi-au depăşit atribuţiile stabilind anumite îndatoriri pentru şeful statului
alte articole
Directorul executiv al Agenţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan a menţionat, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA că decizia Înaltei Curţi a anulat practic necesitatea consultării de către preşedintele ţării a fracţiunilor parlamentare în vederea desemnării candidatului la funcţia de premier.
„Ei crează noi norme şi asta mă deranjează. Dar per total este ok. Dreptul discreţionar al preşedintelui este practic anulat. Ei anulează necesitatea consultărilor. La scenariul B totul e decis. Îmi place sau nu, va trebui să ne conformăm. Ce îşi permit aceşti judecători de la Curtea Constituţională. Ei îşi depăşesc atribuţiile", a subliniat reprezentantul Platformei DA.
În cazul în care şeful statului refuză să se conformeze deciziei Curţii, ar putea exista şi un asemenea scenariu, acesta în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate poate anunţa că are „informaţii din partea instituţiilor specializate cum că o candidatură sau alta nu satisface tocmai criteriile pentru a fi un bun prim-ministru”.
Dacă Nicolae Timofti are dreptul sau nu să facă acest pas nu putem şti, în opinia directorului ADEPT, ar fi mai bine „să-i întrebăm pe cei de la Curtea Constituţională dacă are sau nu preşedintele acest drept. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu se poate să forţezi nota de o aşa manieră”.
Precizăm că marţi, 29 decembrie, Curtea Constituţională după ce a examinat sesizarea depusă de cei 14 deputaţi care au părăsit PCRM, a declarat constituţional decretul preşedintelui Republicii Moldova din 21 decembrie 2015 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru a R.Moldova.
Astfel Curtea a stabilit că, în cazul în care partidele participante la negocieri nu reuşesc să constituie o majoritate parlamentară absolută, Preşedintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă acestea nu sunt de acord cu propunerea Preşedintelui.
Totuşi, pe de altă parte, în cazul constituirii unei majorităţi parlamentare absolute, preşedintele Republicii Moldova este obligat să numească în calitate de premier candidatul propus de această majoritate.