Zeci de angajaţi dispăruţi în urma unei alunecări de teren la o mină de jad din Birmania

Există temeri că aproximativ 50 de muncitori ar fi decedat după ce o alunecare de teren a lovit o mină de jad din nordul Birmaniei, conform rapoartelor media de sâmbătă. Operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare.
Muncitori migratori caută jad prin sedimentele provenite de la companiile de minerit la o mină de jad din localitatea birmaneză Hpakant, 8 iulie 2013.
Muncitori migratori caută jad prin sedimentele provenite de la companiile de minerit la o mină de jad din localitatea birmaneză Hpakant, 8 iulie 2013. (Captură Foto)

Incidentul a avut loc vineri după amiază în localitatea Hpakant din statul birmanez Kachin, în aceeaşi regiune unde peste 100 de persoane au fost ucise într-o altă alunecare de teren la sfârşitul lunii noiembrie.

Tint Swe Myint, administratorul localităţii Hpakant, a declarat că au început operaţiunile de căutare a persoanelor date dispărute, adăugând că au fost descoperite până acum 5 trupuri.

„Conform martorilor, aproximativ 50 de persoane sunt în continuare date dispărute”, a precizat Myint pentru Associated Press.

Totuşi, Myo Htet Aung, de asemenea din Biroul Administrativ al localităţii Hpakant, a declarat pentru AFP că „doar trei sau patru persoane sunt date dispărute în acest moment” şi că nu a fost descoperit niciun cadavru la faţa locului.

Localnicii au susţinut că, de-a lungul anului, zeci de persoane au murit în mici accidente la mina respectivă. Cei ucişi în alunecările de teren sunt în principal muncitori migratori care îşi câştigă existenţa căutând prin mormanele de sedimente lăsate în urmă de companiile mari de minerit industrial, sperând că vor da peste o bucată de jad, a raportat AFP.

Regiunea din jurul localităţii Hpakant “găzduieşte” aproximativ 90% din jadul lumii, care este foarte căutat în China.

În plus, conform unui raport publicat în luna octombrie de către grupul Global Witness, valoarea producţiei de jad realizată de Birmania în 2014 s-a ridicat la 31 miliarde de dolari – echivalentul a aproape jumătate din PIB-ul întregii ţări. Raportul a mai susţinut că este posibil ca acest comerţ cu jad să fie „cel mai mare jaf de resurse naturale din istoria modernă”.