Ambasadorul României în Franţa anticipează dificultăţi la cel de-al doilea tur de scrutin
alte articole
Deciziile luate de Ministerul de Externe (MAE) cu privire la fluidizarea votului în cel de-al doilea tur de scrutin nu vor avea efecte la Paris, a declarat, ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, într-un interviu pentru RFI România.
Reamintim că, deşi primul tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui ţării a fost marcat de numeroase plângeri vizând organizarea defectuoasă a procesului de votare, MAE a decis să nu suplimenteze numărul secţiilor de vot şi să nu prelungească nici intervalul orar în care se poate vota. Ca răspuns la plângerile românilor care au stat ore în şir la cozi, mulţi dintre ei nereuşind să voteze până la ora închiderii urnelor, MAE s-a rezumat la a anunţa că va mări numărul cabinelor de vot, în paralel cu creşterea numărului de ştampile şi posibilitatea de a descărca de pe internet declaraţiile pe proprie răspundere.
Comentând aceste măsuri ale Ministerul de Externe, Mazuru a declarat că pentru Paris este nevoie de mai mult, deoarece se aşteaptă la o afluenţă de votanţi mai mare decât în turul 1 (când secţiile de votare din capitala Franţei nu au făcut faţă n.r.):
"Decizia luată e binevenită pentru alte secţii de votare din străinătate, dar e o măsură care nu va avea efecte la Paris. La Paris, în primul tur din 2 noiembrie, am beneficiat de numărul maxim de ştampile, numărul maxim de cabine şi numărul maxim de membri din comisiile de vot în doi noiembrie. (...) Estimăm că numărul de cetăţeni români care va dori să participe la votul din 16 noiembrie va fi mai mare decât la cel din turul întâi. Mă aştept la un număr considerabil de cetăţeni români care să vină pentru a-şi exprima votul", a declarat ambasadorul, adăugând că se aşteaptă la dificultăţi, dacă numărul de secţii de votare rămâne cel din data de doi noiembrie.
Întrebat dacă a vorbit despre aceste probleme la reuniunea de la MAE, ambasadorul a răspuns afirmativ:
"Am vorbit despre aceste probleme. Bineînţeles că orice măsură pentru fluidizarea procesului de vot e absolut binevenită, cu siguranţă că ne vom mişca mai bine pentru organizarea turului doi de scrutin. Eu nu vorbesc pentru ceilalţi colegi ai mei, vorbesc doar pentru ce se poate întâmpla la Paris. Şi pentru Paris aceste măsuri sunt insuficiente", a declarat Mazuru.
Parisul este una din capitalele europene unde votarea s-a încheiat cu prosteşte. După ore în şir de cozi, cetăţenii români care nu au putut vota s-au blocat în ambasadă. Incidentul a survenit în condiţiile în care în jurul orei 21.00, reprezentanţii Ambasadei au încercat să închidă porţile curţii, deşi erau unele persoane care aşteptau la rând din jurul orei 17.00. În acel moment, cei care aşteptaseră ore în şir în zadar să poată vota au forţat porţile şi au pătruns în curtea şi clădirea ambasadei. Conform unor surse de la faţa locului citate de romaniacurata.ro. reprezentanţii Ambasadei au solicitat sprijinul jandarmeriei franceze.
Protestatarii au acceptat să părăsească ambasada numai după ce au semnat o petiţie în care afirmau că drepturile le-au fost încălcate, întrucât legea le dădea dreptul să voteze celor aflaţi la ora 21.00 în clădire.
La primul tur de scrutin, în cele două secţii de la Paris au votat 4375 de români iar pentru turul doi, Bogdan Mazuru se aşteaptă la un număr dublu de votanţi.
În pofida tuturor acestor evenimente, nemulţumiri şi avertismente, vineri, ministrul de externe Titus Corlăţean a anunţat că MAE nu va deschide noi secţii de votare în diaspora, susţinând că nu se poate creşte numărul secţiilor de votare în străinătate, pentru că este necesară o anumită procedură care nu se poate realiza în atât de puţine zile şi nici prelungirea programului de vot.
Cu toate acestea, BEC a oferit încă de marţi baza legală pentru deschiderea de noi secţii în străinătate şi a arătat că răspunderea organizării secţiilor de votare, care s-au dovedit insuficiente în primul tur de scrutin, revine MAE şi nu Biroului Electoral Central, aşa cum invocase MAE.