Scandalul "Diaspora umilită în ziua votului": Titus Corlăţean anunţă schimbări

După ce mii de români din Diaspora nu au mai apucat să voteze deşi au stat la cozi interminabile ore în şir, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, încearcă să remedieze proasta organizare a alegerilor în străinătate, de care ministerul său este direct responsabil.
Andrei Pricopie
07.11.2014

alte articole

Andrei Pricopie
07.11.2014

După ce mii de români din Diaspora nu au mai apucat să voteze deşi au stat la cozi interminabile ore în şir, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, anunţă schimbări menite să îmbunătăţească situaţia alegerilor din străinătate, de care ministerul său este direct responsabil. Vineri, după o întâlnire de lucru cu ambasadorii, ministrul a anunţat măsuri stabilite pentru fluidizarea procesului de votare a românilor din Diaspora pe 16 noiembrie.

"Am stabilit o serie de măsuri pentru corecta desfăşurare a celui de-al doilea tur de scrutin. Scopul măsurilor este fluidizarea procesului de votare şi asigurarea condiţiilor de vot pentru cetăţenii români şi descurajarea oricăriei tentative de vot multiplu. Setul de măsuri se referă la decizia Biroului Electoral din Străinătate (BES) privind declaraţia pe propria răspundere care trebuie completată. Afişarea pe site-ul BEC şi MAE a acestui formular tipizat, care să fie completat în ziua votului şi semnat şi datat în secţia de vot. Formularele vor fi distribuite şi la secţiile de votare. Altă măsură este creşterea numărului de cabine de vot, de ştampile, spre maximum şapte", a anunţat Titus Corlăţean, citat de B1.ro.

Ministrul de Externe intenţionează, de asemenea, să utilizeze la maxim personalul din ambasade, pentru completarea birourilor secţiilor de votare, iar dacă se retrage cineva să poată fi obţinută aprobarea imediată pentru completarea personalului.

"Diminuarea membrilor înseamnă diminuarea ştampilelor şi a fluxului de votanţi. Se vor pune la dispoziţie echipe suplimentare de sprijin care să distribuie formularele şi să gestioneze fluxurile de votanţi", a adăugat Corlăţean.

Însă, şeful MAE a precizat că nu se poate creşte numărul de secţii de votare în străinătate, pentru că este necesară o anumită procedură care nu se poate realiza în atât de puţine zile, şi nici prelungirea programului de vot.

Decizia lui Corlăţean de a lăsa neschimbat număul de secţii de votare vine în ciuda faptului ca BEC a oferit încă de marţi baza legală pentru deschiderea de noi secţii în străinătate.

Românii din Diaspora, prizonierii cozilor gigantice

La primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale care a avut loc în 2 noiembrie, românii din Paris, Londra, Dublin, Madrid, Stuttgart, Milano, Bruxelles, Valencia, Toronto, Viena, Roma, München, Berlin, Torino, Ikast (Danemarca), precum şi din alte localităţi, au reclamat faptul că reprezentanţii în teritoriu ai guvernului au organizat defectuos alegerile şi au privat un număr mare de cetăţeni de dreptul lor constituţional de a vota; deşi au stat la cozi interminabile nu au mai apucat să îşi exprime opţiunea electorală.

MAE este direct responsabil de organizarea secţiilor de votare şi de localizarea acestora. Potrivit presei, în ţările cu comunităţi numeroase, consulii MAE au propus o aşezare a secţiilor bazată pe densitatea comunităţii, dar propunerea acestora a fost respinsă şi au fost înfiinţate noi secţii de votare. Asta a dus la suprapopularea lor. O altă cauză a cozilor este şi numărul mic de ştampile. La o secţie de vot erau cinci cabine, dar numai 3 ştampile.

ONG-uri, fiind identificată drept una din principalele cauze care a determinat prelungirea nejustificată a procesului electoral.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, APADOR-CH, a atras atenţia că această declaraţie pe proprie răspundere "nu este o măsură antifraudă, aşa cum este prezentată în mod mincinos de către guvernul care a organizat prezentele alegeri, ci este o modalitate birocratică de a împiedica dreptul de vot".

Cetăţenii din Diaspora, ONG-uri şi preşedintele Românie au cerut demisia lui Titus Corlăţean, însă premierul Victor Ponta a afirmat că va lua o astfel de decizie numai dacă situaţia se va repeta şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Un deputat de Diaspora: proasta organizare a fost o tactică deliberată

"În Diaspora nu e vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică, ci de o operaţiune deliberată prin care statul român, folosind aceste mijloace, împiedică deliberat sute de mii de români să voteze, totul pe motiv că votul acestora este considerat greşit: inadecvat politic", a acuzat luni deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, în contextul în care este cunoscut faptul că majoritatea românilor din afara graniţelor votează cu Dreapta.

Deşi MAE a argumentat că "Numărul secţiilor a rămas neschimbat", deputatul de Diaspora a subliniat că reglajele fine au redus masiv capacitatea de vot a românilor de peste graniţe: multe din aceste secţii au fost fixate în zone fără români – "mai lipsea puţin să avem centre în Alaska, Anzi şi Sahara". Totodată, acesta a evidenţiat că au fost puţine ştampile şi multă birocraţie, astfel încât durata medie a votului să fie întinsă la maxim.

"Rezultatul: într-o Diasporă cu potenţial de vot de un milion şi jumătate de români, au putut vota doar 10% din aceştia. Şi au făcut-o masiv cu Klaus Iohannis şi Monica Macovei. Şi nu doar în Occident: datele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii – de care mă ocup eu – vorbesc de la sine. MAE era conştient că a subdimensionat grav capacitatea efectivă de vot de peste hotare. A fost avertizat de toţi parlamentarii de Diaspora – şi de ONG-urile românilor de pretutindeni. Niciodată nu a răspuns serios semnalelor de alarmă trase de noi; s-a răţoit, ne-a luat peste picior şi a repetat mantra salvatoare: "Numărul secţiilor a rămas neschimbat", a mai precizat deputatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor