Pot deodoranţii să provoace cancer? Studiul susţine că sărurile de aluminiu ar putea declanşa tumori

Femeile care folosesc în mod regulat deodoranţi care conţin săruri de aluminiu ar putea fi expuse la un risc mai ridicat de cancer la sân, susţine un nou studiu.
Deodoranţii care conţin săruri de aluminiu pot provoca tumori. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.09.2016

Cercetătorii elveţieni pretind de mult timp că expunerea la clorura de aluminiu poate declanşa dezvoltarea tumorilor care se pot răspândi în alte părţi ale corpului.

Dar studiile precedente au negat că ar exista vreo legătură, iar producătorii de deodorante insistă că produsele sunt absolut sigure.

Cel mai recent studiu, realizat de savanţi de la Universitatea din Geneva, sugerează că ar putea exista un risc crescut din cauza utilizării compuşilor de aluminiu din produsele antiperspirante.

Aceşti compuşi blochează temporar glandele sudoripare, dar se pot acumula în ţesutul sânului şi pot produce anumite efecte similare cu estrogenul.

În timp ce unii deodoranţi simpli, proiectaţi doar să mascheze mirosul transpiraţiei nu conţin aceşti compuşi, majoritatea conţin.

André-Pascal Sappino, co-autor al studiului, a analizat celulele umane mamare izolate şi, ulterior a repetat paşii pe studii asupra şoriceilor.

Studiul a descoperit că expunerea pe termen lung a rezultat în tumori care se răspândesc.

El a adăugat că injecţiile cu săruri de aluminiu în şoricei au rezultat în tumori foarte agresive.

Profesorul Sappino, un oncolog, a declarat că, deşi nu a fost stabilită o legătură oficială, el ar sfătui femeile – şi chiar bărbaţii – să nu folosească deodoranţii care conţin săruri.

Împreună cu alţi patru cercetători de la Clinique des Grangettes, Sappino a mai declarat că este nevoie de mai multe cercetări şi că se aşteaptă la un val de critici şi opoziţie din partea industriei cosmeticelor.

Baroneasa Delyth Morgan, director general al Breast Cancer Now, citată de Daily Mail, a declarat că, acest studiu recent ar trebui să fie privit cu precauţie.

“Acest studiu analizează în mod specific celule de şoricei care sunt crescute în laborator şi şoareci, iar acest lucru trebuie plasat în descoperirile din contextul cercetărilor anterioare asupra cancerului uman la sâni”.

Studiul a fost publicat în International Journal of Cancer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor