Alina Gorghiu a votat pentru "restauraţia din Sănătate"

Fosta şefă a PNL - una din persoanele care în trecut îl lăudau la scenă deschisă pe Vlad Voiculescu - a votat, alături de PSD şi ALDE, pentru respingerea ordonanţei prin care tehnocratul a încercat să depolitizeze sistemul sanitar.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul lider PNL, Alina Gorghiu, se numără printre deputaţii care - intenţionat sau nu - au votat, luni, în Senat, pentru respingerea ordonanţei prin care fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, încerca să depolitizeze sistemul sanitar.

Potrivit informaţiilor postaţe pe site-ul Senatului, Gorghiu este unul din cei 52 de senatori care au votat în favoarea respingerii Ordonanţei de Urgenţă 79/2016, act normativ ce prevedea schimbări în privinţa regulilor de selectare a managerilor unităţilor sanitare publice, astfel încât aceştia să nu mai fie angajaţi/promovaţi pe criterii politice sau de nepotism. Trebuie menţionat că restul senatorilor liberali au votat, la fel ca USR, împotriva respingerii ordonanţei.

Situaţia votului dat în Senat pe tema respingerii ordonanţei prin care Vlad Voiculescu a încercat depolitizarea sistemului sanitar
Situaţia votului dat în Senat pe tema respingerii ordonanţei prin care Vlad Voiculescu a încercat depolitizarea sistemului sanitar (Senat)

Conform fostului ministru al Sănătăţii, prin votul lor, senatorii au transmis mesajul că "este ok ca managerii de spitale publice":

- să fie în organe de conducere, administrare şi control ale partidelor politice;

- să fie în organe de conducere, administrare şi control al companiilor private;

- să îşi promoveze rude pe poziţii de şefi mai mici (şefi de secţie, laborator, etc.) în acelaşi spital;

- să fie selectaţi doar dintre cadrele universitare şi medici primari în toate spitalele clinice. Cu alte cuvinte, un medic român care a condus o clinică peste 10 ani în Germania sau un român specializat în management sanitar (medicină) la Harvard, Oxford sau la orice şcoală sau spital renumit din lumea asta, nu va putea participa la concursul de manager pentru un spital clinic (= spital cu activitate de predare, aşa cum sunt toate spitalele importante din România);

- să primească finanţări pentru activităţi didactice sau de cercetare de la furnizori ai spitalului;

- să numească şefii de secţie/laborator fără niciun fel de concurs, desigur, la recomandarea universităţii (sau, desigur, acolo unde este cazul, să separe secţia în 2,3,4 secţii mai mici, ca toată lumea să fie mulţumită);

"De ce fac asta? De ce este atât de important? Ei bine, jaful ale cărui rezultate le vezi acum în sănătate nu s-a făcut doar din Ministerul Sănătăţii şi de la sediile partidelor! Jaful cel mai mare s-a făcut în spitale. Banii tăi au fost furaţi de manageri corupţi, de manageri numiţi politic, de ei şi de prietenii lor din partid, universitate etc", a subliniat Vlad Voiculescu.