Iliescu judecat pentru sângele vărsat? Fostul preşedinte pus oficial sub acuzare în Dosarul Mineriadei din iunie 1990
alte articole
Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat, luni, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, unde i s-a adus la cunoştinţă că i s-a schimbat încadrarea în dosarul Mineriadei din iunie 1990 în inculpat şi că este învinuit de infracţiuni contra umanităţii, urmând să îşi pregătească apărarea.
Iliescu a plecat de la Parchet după circa o oră, fără să facă declaraţii, avocatul fostului preşedinte precizând că acesta nu a dat declaraţii în dosarul Mineriadei, ci doar a luat la cunoştinţă despre schimbarea încadrării.
"Domnul Iliescu nu a dat nicio declaraţie. A fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de dumnealui, a căpătat o calitate nouă, alta decât cea pe care o avea, adică inculpat, învinuirea este de infracţiuni contra umanităţii", a declarat avocatul Adrian Georgescu, citat de news.ro, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după plecarea lui Ion Iliescu.
Întrebat cum a reacţionat fostul preşedinte după ce a fost pus sub acuzare, avocatul a spus: "A reacţionat foarte bine, a luat act, urmează să ne pregătim apărarea. Acest dosar a fost redeschis în 2014 printr-o ordonanţă dată de fostul procuror general Niţu. O să vedem ce-i acolo, evaluăm materialul dosarului şi o să primiţi toate informaţiile".
Cât despre Iliescu, acesta a refuzat să facă orice fel de declaraţii de presă, atât la intrarea cât şi la ieşirea de la Parchet. Întrebat, la sosire, în mod repetat de jurnaliştii prezenţi dacă se considera vinovat şi dacă are ceva să-şi reproşeze, Iliescu s-a rezumat la un "nu" scurt.
Reamintim că pe 17 septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat România să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, arătând că ancheta incidentelor violente de la mineriada din 1990 desfăşurată de autorităţile române a fost întârziată şi defectuoasă, încălcându-se dreptul la viaţă şi la un proces echitabil.
Din decizia CEDO reiese că "toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutive ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante".
În martie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat luni decizia procurorului general Tiberiu Niţu de redeschidere a anchetei în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie iar pe 29 decembrie 2016, noul procuror General, Augustin Lazăr anunţa că dosarul Mineriadei este în faza finală, o soluţie urmând să fie dată în primele luni ale anului 2017, după ce vor fi administrate probele rămase şi vor fi verificate apărările.
Circa trei săptămâni mai târziu, la Parchet au fost audiaţi, în calitate de inculpaţi, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, precum şi fostul lider al minerilor, Miron Cozma, toţi aceştia fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.
La Parchet s-a prezentat şi Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, acesta fiind audiat în calitate de martor în acest dosar.
Merită menţionat că deşi Lazăr promite că dosarul va fi finalizat în curând, Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România (AVMR), cea care la şapte ani după venirea minerilor în Capitală a depus o plângere colectivă pentru represiunea din vara lui '90 şi de atunci se luptă pentru aducerea vinovaţilor în faţa instanţei, acuză că dosarul a fost deschis doar parţia. Concret, AVMR acuză ca procuratura "refuză să cerceteze despre victimele îngropate la Străuleşti şi Domneşti" şi refuză să-i pună sub urmărire penală pe procurorii care, în '90, au emis mandate ilegale de arestare împotriva cetăţenilor reţinuţi ilegal la Măgurele şi Băneasa. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici
În încheiere, redăm două din declaraţiile ţinute de Iliescu în faţa minerilor, în zilelele de 14 şi 15 iunie 1990
Ion Iliescu, zorii zilei de 14 iunie 1990: "Dragi mineri, mă adresez dvs. mulţumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care şi de astă-dată l-aţi dat, la chemarea noastră. Delegaţia de mineri, în frunte cu dl Cozma, se va deplasa către Piaţa Universităţii, pe care vreau să o reocupaţi dvs. Avem de a face cu elemente de-a dreptul fasciste, elemente incitate, multe din ele drogate..."
Ion Iliescu, 15 iunie 1990: "Vă mulţumesc pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile, că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde, şi la bine, dar mai ales la greu".
Între cele două declaraţii ale lui Iliescu, au fost înregistraţi circa 1000 de răniţi.