Experţii au dubii cu privire la noul medicament anti-gripal din China

Un medic veterinar îi face o injecţie unui pui, într-un sat din Yongchuan, municipalitatea Chongqing din sud-vestul Chinei, la 8 aprilie. Un nou medicament împotriva gripei este pus sub semnul întrebării de către experţi, care susţin că nu s-a dovedit că funcţionează şi a cărui utilizare ar putea fi chiar o încălcare a unui brevet american. (STR / AFP / Getty Images)
Chen Yilian
12.04.2013

Experţii îşi exprimă îndoielile că medicamentul anti-gripal din China va fi la fel de eficient împotriva H7N9,aşa cum susţin sursele oficiale, şi subliniază faptul că medicamentul creat şi patentat de fapt de către o companie americană nu a fost testat împotriva acestei tulpini noi de gripă.

La data de 6 aprilie, Administraţia de Stat a Alimentelor şi Medicamentelor a Chinei (ASAM) a anunţat aprobarea unui nou medicament, peramivir, care se afirma că este foarte eficient în combaterea gripei şi este gata să fie fabricat în cantităţi mari. Cu toate acestea, mulţi experţi medicali se îndoiesc de eficacitatea medicamentului şi precizează că fabricarea acestuia se poate dovedi a fi o încălcare a brevetului şi o fraudă.

Conform lui Li Song, cercetător la Institutul de Farmacologie şi Toxicologie din China din cadrul Academiei de Ştiinţe Medicale Militare, peramivir a fost supus timp de opt ani la teste din 2003 de la izbucnirea SARS şi până în anul 2011. Acesta a fost aprobat în decembrie 2012 şi a fost declarat că este gata pentru lansarea pe piaţa largă.

Afirmaţia lui Li Song a stârnit îndoieli în rândul cetăţenilor în cunoştinţă de cauză: "Acest medicament este nou şi, de asemenea, acum este prima dată când au fost infectaţi oameni cu gripa H7N9. Cât de multe dovezi există pentru a se demonstra "eficacitatea notabilă" care este mediatizată?"

Sun Zhongshi de la Sistemul Naţional de Monitorizare a Utilizării Raţionale a Medicamentelor din cadrul Ministerului Sănătăţii a declarat, conform rapoartelor mass-media de stat, că peramivir a fost iniţial conceput pentru utilizarea împotriva gripei H1N1. Acesta a adăugat: "Dar acum, pacienţii chinezi sunt infectaţi cu gripa H7N9, o tulpină a gripei nemaiîntâlnită până acum. Nu a existat niciun tratament anterior şi, în plus, virusul H7N9 tinde să evolueze frecvent. Prin urmare, eficacitatea noului medicament împotriva virusului H7N9 trebuie încă să fie dovedită prin vreo probă clinică curentă".

Între timp, cei care se ocupă de ASAM au anunţat că activitatea anti-virus a peramivir este aceeaşi cu cea a unui alt medicament anti-gripal, oseltamivir (Tamiflu), iar rezultatele experimentelor nu au arătat nicio diferenţă între peramivir şi oseltamivir în ce priveşte eficacitatea şi reacţiile negative.

Farmacologul Dr. Wang Wenyi a declarat la NTDTV că oseltamivir, conform rapoartelor, a fost folosit împotriva SARS, dar nu există date clinice disponibile pentru a susţine această afirmaţie.

Regimul Partidului Comunist Chinez "joacă jocuri de noroc" cu vieţile oamenilor, a declarat Dr. Wang. "Fără un studiu clinic pe scară largă, ei eliberează medicamente pe piaţă. Acest lucru se numeşte a juca jocuri de noroc în speranţa că va ieşi bine".

FDA a avertizat că Tamiflu poate provoca pacienţilor, în special copiilor, instabilitate mentală, halucinaţii şi moarte, iar în 2012, mass-media japoneză a raportat ca Tamiflu ar putea provoca pacientului dificultăţi respiratorii şi chiar moartea.

Documentul oficial al regimului privind medicamentul susţine că peramivir a fost cercetat în mod independent şi produs de Academia de Ştiinţe Medicale Militare.

Cu toate acestea, potrivit unui raport al Cotidianului Apple, profesorul Huang Shixian de la Universitatea Hong Kong a declarat că peramivir a fost inventat de compania americană farmaceutică BioCryst şi a fost aprobat de FDA în 2006. Potrivit site-ului BioCryst, doar Japonia şi Coreea sunt eligibile pentru fabricarea peramivir. Huang bănuieşte că regimul chinez ar putea încalca brevetele BioCryst şi comite fraudă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor