Alertă credite false. Cum s-a trezit un tânăr cu împrumuturi pe numele său după ce şi-a făcut un card de alimentare la Rompetrol? [SNOOP]

(photos.com)
D.B.
03.09.2024

Cel puţin 20 de IFN-uri au fost implicate, în ultimul an, în dosare de înşelăciune, după ce sute de oameni s-au trezit cu credite pe numele lor, potrivit unui material de investigaţie SNOOP , semnat de Medeea Stan.

Infractorii au profitat de sistemele slabe de identificare ale instituţiilor nebancare şi de legislaţia permisivă. În spatele unora dintre ele se află şi nume sonore ca Dana Voiculescu, fiica politicianului Dan Voiculescu, şi Radu Ciorbă, om de afaceri cunoscut după scandalul Panama Papers.

Cele 20 de instituţii financiare nebancare (IFN-uri) identificate de Snoop figurează în Registrul Băncii Naţionale a României, responsabilă să le monitorizeze şi să le supravegheze activitatea.

Fiica cea mică a lui Dan Voiculescu, Dana Voiculescu, este acţionar majoritar la Mai Mai Credit, unde s-au făcut credite false. Radu Ciorbă este fondatorul Ocean Credit; el apare în dosarele Panama, una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii despre cum bogaţii lumii şi-au ascuns averile în companii offshore.

Snoop a vorbit cu mai multe persoane înşelate prin astfel de credite false şi a întrebat autorităţile, inclusiv Banca Naţională Română, cum sunt protejate datele personale ale românilor.

Printre cei care au căzut pradă înşelătoriilor se numără şi Adrian Marinescu care şi-a făcut, în toamna lui 2021, un card de carburant la Rompetrol, care funcţiona ca o linie de credit - îl folosea de fiecare dată când punea benzină, iar la finalul lunii primea o singură factură. Doar că la un moment dat s-a trezit că pe numele lui fusese luat un credit consistent.

„Am făcut asta ca să nu mai intru în benzinărie să achit. Ceva care trebuia să-mi facă viaţa mai uşoară mi-a făcut viaţa un coşmar”, spune Adrian, în vârstă de 25 de ani.

Ca să încheie un contract şi să obţină cardul, Adrian a trimis pe mailul lui S., atunci angajat Rompetrol, copia buletinului şi adeverinţa de salariu.

Şapte luni mai târziu, în primăvara lui 2022, Adrian a aflat că un executor judecătoresc urma să-i pună poprire pe cont pentru 9.431 de lei, conform documentului consultat de Snoop. Era suma pe care i-ar fi datorat-o unei instituţii financiare nebancare (IFN) numită Terra Credit.

La scurt timp, Adrian a primit de la Rompetrol o notificare despre un „incident de securitate” privind date cu caracter personal.

„A constat în utilizarea ilegală a documentelor personale ale unor clienţi persoane fizice de către un fost angajat Rompetrol în scopul obţinerii în folos personal de credite de la anumite instituţii financiare nebancare”, se arată în notificarea ajunsă în posesia Snoop.

Compania l-a informat şi de faptul că a luat mai multe decizii, printre care:

- Angajatul S. a fost concediat şi „încetarea accesului la datele personale ale clienţilor Rompetrol”;
- Raportarea incidentului la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP);
- Sesizarea autorităţilor;
- Sesizarea Băncii Naţionale a României (BNR) despre cum IFN-urile acordă credite „fără respectarea reglementărilor privind cunoaşterea clientelei”.

Publicaţia citată a întrebat BNR dacă a luat măsuri după sesizare şi dacă a sancţionat acele IFN-uri, dar Banca Naţională a răspuns că aceste informaţii „sunt considerate secret profesional”.

Cât despre S., fostul angajat Rompetrol, acesta a luat credite de la 11 IFN-uri, potrivit informaţiilor de pe portalul instanţelor, iar în dosar sunt 41 de persoane vătămate, printre care şi Adrian.

După furtul de identitate de la Rompetrol, s-a deschis un dosar penal pentru înşelăciune. Dosarul se află în camera preliminară a Judecătoriei din Ploieşti.

Judecătoria Ploieşti a precizat că 54 de oameni au fost afectaţi în total şi că valoarea creditelor este de peste 553.000 de lei.

Între timp, Adrian a mai primit o somaţie de la un alt executor judecătoresc pentru încă şase credite făcute de acelaşi S. la un alt IFN, Viaconto. Împreună, cele două dosare de executare – de la Viaconto şi Terra Credit – depăşeau 20.000 de lei.

Ca să dea împrumuturi, ambele IFN-uri cer buletinul şi un extras de cont bancar, să vadă că ai un venit constant, potrivit informaţiilor de pe site-urile lor.

Fostul angajat al Rompetrol a luat creditele de la Viaconto în aceeaşi lună în care a primit pe e-mail buletinul lui Adrian, potrivit contractelor văzute de Snoop. Actele adiţionale pentru noi împrumuturi au fost încheiate la doar câteva zile distanţă între ele.

„Ei insistă că au făcut toate demersurile necesare pentru verificarea identităţii”, spune Adrian despre discuţia avută cu reprezentanţii IFN-ului.

Şi din contractul cu Terra Credit, şi din cele cu Viaconto lipseşte semnătura lui Adrian.

„Avem proceduri pentru verificarea identităţii clienţilor în conformitate cu dispoziţiile legale incidente acestui domeniu”, a răspuns Terra Credit la întrebările privind procedura de verificare şi semnătura electronică. Viaconto nu a trimis un răspuns până la publicarea articolului.

Contractele de împrumut online sunt valide fără semnătură

Prin lege, nu eşti obligat să semnezi contractele de împrumut la distanţă ca să fie valide, a confirmat un avocat. În plus, ţi se poate pune poprire pe salariu sau pe bunuri, dacă nu-ţi plăteşti ratele, arată o Decizie din 2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

„Contractul privind serviciile financiare încheiat la distanţă (…) constituie titlu executoriu în lipsa semnăturii olografe sau a semnăturii electronice extinse, cu excepţia situaţiei în care părţile impun semnătura drept condiţie de validitate a contractului”, scrie în decizia respectivă.

Momentan, în cazul lui Adrian a fost suspendată executarea silită în dosarele de la ambele IFN-uri.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor