Românii din Diaspora, la cozi gigantice. Macovei cere prelungirea programului la secţiile de vot din străinătate (Video)

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Materialul video pe pagina originală a Epoch Times România.

Nemulţumită de faptul că românii din Diaspora stau la cozi interminabile pentru a-şi exprima votul, ca urmare a modului în care Guvernul Ponta a gestionat situaţia, prezidenţiabilul independent Monica Macovei solicită prelungirea programului secţiilor de votare din străinătate dacă la ora 21.00 mai este lume încă la coadă. În replică, Biroul Electoral pentru Străinătate transmite că nu este competent să ia o astfel de decizie.

"Solicit prelungirea programului în secţiile de votare din străinătate dacă la ora 21.00 încă mai este lume la coadă. Toţi cetăţenii români care s-au deplasat până la secţia de vot trebuie să voteze", a transmis Macovei, în cadrul unui comunicat de presă.

"În străinătate, oamenii stau la cozi interminabile, în frig şi în ploaie, din cauza incompetenţei Ministerului Afacerilor Externe de a organiza în mod eficient procesul de votare", a declarat managerul de campanie al fostului ministru al Justiţiei, Daniel Şerban.

Potrivit Mediafax, Biroul Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate reaminteşte că, potrivit dispoziţiilor legale, "la ora 21:00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează".

Potrivit prevederilor art. 46 alin.(2), "Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot".

"Prelungirea programului de votare nu este de competenţa Biroului Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate", mai transmite Biroul Electoral pentru Străinătate.

Adrian Papahagi, membru fondator al PMP şi un susţinător declarat al Monicăi Macovei, a comentat situaţia: "În Occident, la Paris, la München, la Bruxelles, la Londra şi în alte locuri românii aşteaptă cu orele în stradă fiindcă gaşca PSD care sufocă MAE face tot ce poate ca să limiteze votul diasporei: vot electronic/prin corespondenţă interzis, secţii puţine, cabine insuficiente. Nu vor reuşi nici acum să bage pumnul în gură diasporei, care va vota masiv Macovei! Corlăţean, simulacru trist de ministru de Externe, DEMISIA!"

Replica MAE

"O eventuală prelungire a programului de votare o va lua Biroul Electoral Central, deci nu MAE, această decizie nu ne aparţine nouă", a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Brânduşa Petrescu.

Oficialul MAE a adăugat că, între timp, Biroul Electoral pentru Străinătate a hotărât ca declaraţiile pe propria răspundere să poată fi completat şi în proximitatea secţiei de votare, întrucât cozile sunt foarte mari.