Alegeri Moldova: Sute de persoane cu drept de vot înregistrate într-o singură casă

S-a depistat că în unele locuinţe din suburbiile capitalei, înainte de alegerile locale din 14 iunie, au fost înregistrate sute de persoane, obţinând automat dreptul la vot în localitatea respectivă, motiv pentru care, preşedintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a fost invitat joi în Parlament cu explicaţii.
(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Maria Maevschi
18.06.2015

S-a depistat că în unele locuinţe din suburbiile capitalei, înainte de alegerile locale din 14 iunie, au fost înregistrate sute de persoane, obţinând automat dreptul la vot în localitatea respectivă, motiv pentru care, preşedintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a fost invitat joi în Parlament cu explicaţii.

Astfel, membrul Partidului Liberal, Veaceslav Untilă, a adus la cunoştinţă că, într-o casă din Stăuceni au fost înregistrate 600 de persoane. Gheorghe Brega, un alt membru al aceluiaşi partid, a anunţat că într-o casă din Băcioi, la moment sunt înregistrate 800 de persoane cu drept de vot, iar pe un lot de teren tot din Băcioi, unde nu se află nici o construcţie, potrivit unui alt liberal, au reşedinţa 35 de persoane, relatează ziarulnational.md.

Iurie Ciocan a negat informaţia prezentată de cei trei deputaţi, în baza unui document al Întreprinderii de Stat „Registru”, care dovedeşte că în perioada 3 aprilie-12 iunie, în Băcioi şi-ar fi înregistrat domiciliul 18 persoane, iar altele 88 şi-au perfectat vizele de reşedinţă.

În acest sens, procurorul general Corneliu Gurin a anunţat în Parlament că, la Băcioi a fost semnalat un caz, în care într-o casă au viză de reşedinţă 90 de persoane, fiind iniţiată o anchetă deja.

Această „situaţie dubioasă de fraudare a votului” trebuie evitată în al doilea tur de scrutin, sunt de părere deputaţii. Potrivit ziarulnational.md, în urma unei decizii adoptate de CEC, în turul doi se va vota în baza listelor electorale din primul tur. „Listele alegătorilor vor fi îngheţate. Dacă alegătorul se va prezenta cu o viză perfectată în aceste două săptămâni, nu se va regăsi în liste şi va fi respins”, a declarat preşedintele CEC.

În opinia preşedintelui PLDM, Vlad Filat, după finisarea alegerilor locale din 28 iunie, ar fi bine de ajustat legislaţia. „Pentru campaniile electorale ulterioare vom urmări să ajustăm legislaţia ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple. Acest flux de înregistrare a populaţiei nu trebuie să se mai permită în turul doi”, a menţionat Filat.

Până în anul 2005, cetăţenii RM aveau dreptul să voteze doar acolo unde aveu domiciliul, nu reşedinţa, practică la care ar trebui de revenit, este de părere Ciocan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor