Poroşenko dă o lovitură puternică poziţiilor militare ruse din Transnistria
focus
alte articole
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat în 8 iunie o lege care interzice tranzitarea teritoriului ucrainean de către trupele militare ruseşti în drumul lor spre Transnistria. Această mişcare urmăreşte să reducă influenţa Moscovei asupra Transnistriei, a cărei independenţă nu este recunoscută pe plan internaţional, şi ar putea fi folosită în negocierile viitoare cu Kremlinul, susţin analiştii.
Legea denunţă acordul semnat în 1995 care permitea trupelor militare ruseşti să tranziteze teritoriul ucrainean pentru a ajunge în Transnistria. Prin suspendarea acestui acord s-ar putea ca Poroşenko să fi blocat aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi staţionaţi în prezent în Transnistria, plasând mai multă presiune pe umerii preşedintelui rus Vladimir Putin, susţine Kyiv Post.
Ca răspuns, Moscova a declarat că este pregătită să furnizeze pe cale aeriană provizii către aşa zisele trupe ruseşti de menţinere a păcii din Transnistria.
“Este destul de costisitor pentru Rusia”, susţine Oleksi Melnik, co-director pentru Securitate Internaţională şi Politică Externă la think tank-ul Razumkov Center din Kiev. “Republica nerecunoscută nu are o graniţă comună cu Rusia şi, prin urmare, Moscova trebuie să ceară Ucrainei permisiunea de a zbura deasupra teritoriului său. Acesta este un subiect bun pentru negocierile cu Kremlinul, care ar trebui să fie folosit pentru a obţine concesii din partea Rusiei.”
Melnik estimează că în Transnistria se află în prezent aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi, care sunt schimbaţi tot la fiecare şase luni.
Înainte de suspendarea acordului cu Rusia referitor la transferul de trupe ruseşti în Transnistria, Parlamentul ucrainean a suspendat în 21 mai alte 5 acorduri de cooperare militară cu Rusia, incluzând legea care permitea deplasarea soldaţilor ruşi pe teritoriul ucrainean. Nota ataşată acestei legi susţine că acest acord reprezintă “o ameninţare directă pentru securitatea naţională şi pentru integritatea teritorială a Ucrainei.”
Experţii militari au aplaudat decizia, dar susţin că ar fi trebuit să fie luată mai devreme.
Trupele ruseşti au fost trimise în Transnistria prin Chişinău.
În timpul ultimelor două luni, aproximativ 50 de soldaţi ruşi care au sosit în Chişinău ca membri ai trupelor de menţinere a păcii au fost reţinuţi la aeroport şi trimişi înapoi în Rusia, deoarece autorităţile Republicii Moldova au considerat că aceştia sunt soldaţi ruşi şi nu membri ai forţelor de menţinere a păcii, conform lui Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politică Publică din Chişinău.
Vicepreşedintele Parlamentului rus, Serghei Zhelezniak, a declarat că Moscova va reacţiona dur în cazul unui posibil atac asupra trupelor ruseşti de menţinere a păcii din Transnistria.
Analistul ucrainean Melnik se îndoieşte că Rusia va începe un război în Transnistria, iar Nantoi susţine că poziţia Moscovei în regiune slăbeşte, adaugă Kyiv Post.
Între timp, autorităţile ucrainene plănuiesc o nouă mişcare care va complica şi mai mult problemele pentru Transnistria. Guvernatorul din Odessa, Mihail Saakaşvili, a promis că va întări graniţa Ucrainei cu Transnistria pentru a opri traficul de droguri şi arme.
Oficialii transnistreni au acuzat deja Ucraina de organizarea unei blocade când, în luna mai, Kievul a oprit locuitorii din Transnistria să pătrundă în estul Ucrainei cu paşapoarte ruseşti.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.