Observatori internaţionali: „Alegerile au fost administrate eficient, cu mici excepţii”

Kimmo Kiljunen, conducătorul misiunii limitate a OSCE/ODIHR
Kimmo Kiljunen, conducătorul misiunii limitate a OSCE/ODIHR (wikipedia.org / Kimmo_Kiljunen)

Observatorii internaţionali care au urmărit desfăşurarea alegerilor locale de duminică, 14 iunie, în Republica Moldova au remarcat că chiar dacă s-au înregistrat mici încălcări, acestea s-au desfăşurat într-o manieră eficientă şi a oferit electoralului o gamă largă de a alege.

Kimmo Kiljunen, şeful delegaţiei observatorilor internaţionali acreditaţi de Biroul OSCE/ODIHR, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă: „Alegerile au fost administrate eficient, cu mici excepţii”.

„Cadrul legislativ (din Republica Moldova) oferă o bază adecvată pentru desfăşurarea alegerilor într-un mod democratic, însă anumite ambiguităţi au influenţat aplicarea corectă a legii”, a adăugat Kiljunen, potrivit realitatea.md.

Potrivit şefului misiunii OSCE/ODIHR, rapoartele financiare depuse de candidaţi şi partidele politice au fost incomplete şi neclare. În unele localităţi, candidaţilor nu li s-a oferit spaţiul necesar pentru materialele electorale, dar şi pentru întrunirea cu alegătorii.

În opinia observatorilor internaţionali, administraţia electorală a gestionat totuşi, transparent conflictele survenite în timpul procesului de vot, relatează realitatea.md. Aceştia au mai adăugat că procesul de verificare şi transmitere a rezultatelor online a fost unul corect şi eficient.

Făcând referire la regulamentul pentru înregistrarea candidaţilor independenţi, delegaţia Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, condusă de Amy Koopmanschap, a venit cu ideea revizuirii acestuia. Potrivit acesteia, „dacă un candidat independent trebuie să colecteze 10 mii de semnături într-un timp scurt, nu este un lucru care să sprijine motivarea persoanelor de a participa, fără să se alăture unui partid politic, dacă nu dispun de mulţi bani. Ar trebui oferite şanse corecte candidaţilor independenţi de a participa la alegerile locale, fără a fi supuşi presiunilor”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.