Observatori internaţionali: „Alegerile au fost administrate eficient, cu mici excepţii”

Urmărind alegerile locale de duminică, din Republica Moldova, observatorii internaţionali au remarcat mici încălcări, dar în mare, dacă ar fi să nu punem în calcul tulburările politice şi demisionarea prim-ministrului Chiril Gaburici, acestea s-au desfăşurat transparent şi deschis.
Kimmo Kiljunen, conducătorul misiunii limitate a OSCE/ODIHR (wikipedia.org / Kimmo_Kiljunen)
Maria Maevschi
16.06.2015

Observatorii internaţionali care au urmărit desfăşurarea alegerilor locale de duminică, 14 iunie, în Republica Moldova au remarcat că chiar dacă s-au înregistrat mici încălcări, acestea s-au desfăşurat într-o manieră eficientă şi a oferit electoralului o gamă largă de a alege.

Kimmo Kiljunen, şeful delegaţiei observatorilor internaţionali acreditaţi de Biroul OSCE/ODIHR, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă: „Alegerile au fost administrate eficient, cu mici excepţii”.

„Cadrul legislativ (din Republica Moldova) oferă o bază adecvată pentru desfăşurarea alegerilor într-un mod democratic, însă anumite ambiguităţi au influenţat aplicarea corectă a legii”, a adăugat Kiljunen, potrivit realitatea.md.

Potrivit şefului misiunii OSCE/ODIHR, rapoartele financiare depuse de candidaţi şi partidele politice au fost incomplete şi neclare. În unele localităţi, candidaţilor nu li s-a oferit spaţiul necesar pentru materialele electorale, dar şi pentru întrunirea cu alegătorii.

În opinia observatorilor internaţionali, administraţia electorală a gestionat totuşi, transparent conflictele survenite în timpul procesului de vot, relatează realitatea.md. Aceştia au mai adăugat că procesul de verificare şi transmitere a rezultatelor online a fost unul corect şi eficient.

Făcând referire la regulamentul pentru înregistrarea candidaţilor independenţi, delegaţia Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, condusă de Amy Koopmanschap, a venit cu ideea revizuirii acestuia. Potrivit acesteia, „dacă un candidat independent trebuie să colecteze 10 mii de semnături într-un timp scurt, nu este un lucru care să sprijine motivarea persoanelor de a participa, fără să se alăture unui partid politic, dacă nu dispun de mulţi bani. Ar trebui oferite şanse corecte candidaţilor independenţi de a participa la alegerile locale, fără a fi supuşi presiunilor”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor