Alegeri europarlamentare 2014: Ce trebuie să ştiţi despre scrutin
alte articole
Cetăţenii cu drept de vot din cele 28 de state ale Uniunii Europarlamentare sunt chemaţi să aleagă noua componenţă a Parlamentului European. Cetăţenii din Marea Britanie şi Olanda au votat joi, vineri au votat irlandezii şi cehii, astăzi votează slovacii, maltezii şi lituanienii, iar duminică votează celelalte ţări. Sondajele estimează că europenii nu sunt prea interesaţi de aceste alegeri, rata de participare urmând să fie destul de mică.
Scrutinul se desfăşoară pentru 751 de mandate de europarlamentar, Partidul Popular European (PPE) urmând să obţină, potrivit sondajelor cele mai multe mandate.
Parlamentul European a fost creat în 1958 în urma Tratatului de la Roma ca un corp legislativ consultativ, având actuala denumire din 1962. Iniţial europarlamentarii erau desemnaţi, iar din 1979 sunt aleşi prin vot. Comisia Europeană, care este organismul executiv al UE, are comisari desemnaţi, iar Consiliul European, cel mai important for politic al UE, este format din şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre.
De la ultimele alegeri din 2009, europarlamentarii au adoptat 871 de legi şi au votat peste 19.000 de amendamente.
Întrucât votul se desfăşoară pe parcursul mai multor zile, rezultatele sunt ţinute secrete - orice iniţiativă în acest sens fiind penalizată cu amenzi de către Comisia Europeană - până duminică seară, după ce vor fi închise urnele în toate ţările. Scrutinul se încheie în Italia la ora locală 23.00 (24.00 ora României).