Albinele stresate sunt triste

Albina.
Albina. (pixabay.com)

Albinele sunt mai tentate să ia decizii pesimiste atunci când sunt stresate, conform unui articol publicat online în Current Biology.

Oamenii sunt mai degrabă pesimişti atunci când au parte de stres, iar cercetările anterioare au arătat că şi alte vertebrate cum ar fi câinii, şobolanii şi păsările sunt de asemenea mai înclinate să ia decizii care reflectă emoţii negative datorita stresului.

Noul studiu arată că albinele, ca nevertebrate, sunt mai asemănătoare cognitiv oamenilor decât s-a crezut anterior.

"Albinele stresate de un atac prădător simulat manifestă pesimism, aşa cum se vede şi la oamenii deprimaţi şi neliniştiţi", a declarat Geraldine Wright, şefa echipei de cercetare de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, într-un comunicat de presă.

"Cu alte cuvinte, paharul albinelor stresate este pe jumătate plin", a declarat primul autor Melissa Bateson, în comunicat.

Cercetătorii au antrenat la început albinele să asocieze o aromă cu o recompensă cu zahăr, iar a doua aromă cu chinină amară. Albinele au demonstrat că pot diferenţia aromele, deoarece erau posibil să îşi întindă gura către aroma mai dulce.

Jumătate de albine au fost apoi scuturate puternic pentru un minut pentru a simula un atac al stupului, în timp ce cealaltă jumătate au fost lăsate în pace. Albinele au fost apoi expuse din nou aromelor, cât şi altor două arome făcute din combinaţia celor două.

Echipa a descoperit că albinele scuturate au fost mai puţin înclinate decât cele nescuturate să îşi întindă gura către unele din noile arome. "Am arătat pentru prima dată că albinele agitate sunt mai tentate să clasifice stimulii ambigui drept un rău potenţial", declară sumarul articolului.

Cercetătorii au descoperit de asemenea nivele reduse de serotonina şi alţi neurotransmiţători în sistemele de circulaţie ale albinelor. Unii oameni de ştiinţă consideră că dezechilibrul din nivelele de serotonină cauzează depresia la oameni.

"Ceea ce am arătat este că atunci când o albină de miere este supusă unei manipulări a stării ei, pe care oameni l-ar asocia cu neliniştea, albinele manifestă o serie de schimbări similare în psihologie, cogniţie şi comportament cu cele măsurate la un om neliniştit", a declarat Wright.

Aceste descoperiri ar putea schimba modul de efectuare a cercetărilor emoţiilor. "Dacă unele cercetări ştiinţifice asupra emoţiilor ar putea fi efectuate pe insecte, aceasta ar conduce la scăderea numărului de animale simţitoare vertebrate folosite în cercetare", declarat Bateson.

"Aşadar cercetarea noastră are implicaţii potenţiale importante asupra bunăstării animalelor."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură