Secretul albinelor: cum pot transporta cantităţi mari de polen (video)

Cheia se află în firele de păr de pe picioruşele lor, care colectează granulele şi le ancorează puternic de corp.
Albină (Heidi and Hans-Juergen Koch/Minden Pictures)
Mioara Stoica
04.12.2017

Albinele sunt cele mai eficiente insecte polenizatoare ale plantelor cu flori, care au nevoie de ele imperativ pentru a produce orice tip de seminţe sau fructe. Interdependenţa dintre ele şi plante reprezintă un bun exemplu de simbioză cunoscută sub numele de „mutualism”, o asociere între organisme diferite, avantajoasă pentru ambele părţi. Astfel, polenul pe care în mod inevitabil îl transportă de la o floare la alta este important pentru reproducerea plantelor, deoarece este dus din antere sau din părţile masculine ale unei flori la stigmate sau părţi feminine, fie din aceeaşi plantă, fie din alte plante.

Dintre toate insectele zburătoare, albinele de miere (Apis mellifera) sunt cele mai eficiente polenizatoare, deoarece acestea au corpul pregătit pentru acest lucru, susţine un grup de oameni de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Georgia, în cadrul celei de-a 70 - a reuniuni anuale a Societăţii Americane de Fizică - Dinamica fluidelor, care a avut loc în luna noiembrie în Denver (Colorado, Statele Unite).

În cadrul acestei întâlniri, experţii au explicat că albinele de miere au corpul acoperit cu fire de păr deosebit de lungi, care colectează cu uşurinţă mii de granule de polen atunci când se mişcă în interiorul florilor. Astfel, polenul rămâne ancorat de corpul insectei, ceea ce este esenţial având în vedere că aceste granule, inclusiv nectarul, pot ajunge să reprezinte 30% din greutatea totală a unei albine.

Pentru a testa puterea acestei aderări, cercetătorii au tras de granulele de polen cu un cordon elastic şi au constatat că forţa necesară pentru îndepărtarea unei granule este de 20 de ori mai mare decât cea pe care o albină o exercită atunci când zboară, ceea ce indică faptul că polenul rămâne lipit de picioruşele acestor insecte.

Pentru realizarea studiului, oamenii de ştiinţă au capturat 20 de exemplare de albine de miere şi le-au examinat picioruşele, cu imagini de înaltă rezoluţie, atunci când reveneau la stupi. După ce transportă polenul între plante, albinele rămân cu o parte din granule, care sunt necesare pentru producerea hranei lor.

În urma acestei descoperiri, experţii sugerează posibilitatea de a proiecta polenizatori artificiali în scopul favorizării reproducerii plantelor cu flori, esenţiale pentru menţinerea vieţii pe Pământ.

Eficienţa albinelor de miere constă nu numai în condiţia lor fizică, ci şi în faptul că vizitează doar o singură specie de flori în fiecare din călătoriile lor, de unde colectează suficient polen pentru propria lor hrană şi nevoile grupului în care trăiesc. Într-o singură zi, ele pot vizita mii de flori din aceeaşi specie, colectându-le nectarul şi polenul şi, în acelaşi timp, polenizându-le.

Articol de referinţă: American Physical Society

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor