Agora ÎnCotroceni - Locuitorii Cotroceniului, invitaţi să redescopere comunitatea

Unul dintre cele mai frumoase şi liniştite cartiere din Bucureşti, Cotroceniul, îşi aşteaptă sâmbătă locuitorii la un eveniment inedit.
Loredana Diacu
30.06.2016

alte articole

Agora Incotroceni, afişul evenimentuliu (InCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti)
Loredana Diacu
30.06.2016

Locuitorii Cotroceniului - cartier simbol al Bucureştiului, cu un patrimoniu arhitectural şi urbanistic unic - precum şi toţi cei ce iubesc Cotroceniul, sunt aşteptaţi sâmbătă, 2 iulie, între orele 11.00 şi 22.00, la un eveniment public, desfăşurat în intersecţia străzilor Dr. Joseph Lister - Dr. Carol Davila, zonă pe care o vor transforma pentru o zi în piaţă publică: Agora ÎnCotroceni.

Organizatorii evenimentului, Asociaţia InCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti, îşi propun să redea acest spaţiu cetăţenilor, prin organizarea de ateliere de cultură urbanistică, desene pe asfalt, bricolaj, sporturi de stradă, jocurile copilăriei, concerte, proiecţii de film. Nu în ultimul rând, în cadrul atelierelor se va discuta despre necesitatea replantării de copaci şi a toaletării acestora, despre protejarea gardurilor şi grădinilor vechi din cartier, şi despre revitalizarea Parcului de la Biserica Sf. Elefterie Nou, astfel încât Cotroceniul să rămână un cartier verde şi frumos, aşa cum îşi doresc locuitorii lui.

Despre semnificaţia acestui eveniment, activităţile care le sunt propuse cetăţenilor, despre cartierul Cotroceni şi problemele sale ne-a vorbit, din partea organizatorilor, dl Dinu Drog.

Reporter: Cum v-a venit ideea organizării evenimentului Agora ÎnCotroceni. – Ziua cartierului Cotroceni şi care este scopul demersului/ce speraţi să se întâmple în urma acestuia?

Dinu Drog: Agora ÎnCotroceni este, de fapt, continuarea Zilei cartierului Cotroceni de anul trecut, când am organizat „întâlnirea comunităţii” în casa şi curtea de la Ota (Str. Dr. Staicovici nr. 26). Pe parcursul acelei zile ne-am bucurat de prezenţa a peste 300 de locuitori şi de iubitori ai Cotroceniului, care au fost deschişi către acţiuni comune (ateliere creative pentru copii şi adulţi, expoziţie de fotografie, concerte, proiecţii de film, semnarea unei peţiţii şi completarea unui chestionar sociologic etc.), discuţii despre problemele cartierului şi identificarea de soluţii comune.

Agora ÎnCotroceni este un exerciţiu de a realiza o piaţă publică, în care locuitorii cartierului să se cunoască mai bine între ei şi să planifice evoluţia cartierului. Ne propunem să transformăm un spaţiu public - intersecţia străzilor Dr. Joseph Lister cu Dr. Carol Davila, lângă intrarea spre Arenele BNR - pe parcursul unei zile şi să îi dăm o nouă identitate prin diverse activităţi specifice domeniului cultural, arhitectural şi urbanistic.

Tema evenimentului de anul acesta este „Cotroceni – grădina verde”. Acţiunile din cadrul evenimentului se vor concentra pe aspecte de arhitectură şi de urbanism, cu preponderenţă pe cele care privesc gestionarea spaţiului verde privat şi public. Am ales această temă pentru că, în ultimii ani, cartierul s-a confruntat cu problema gravă a distrugerii spaţiului verde. Acest fapt se datorează, pe de o parte, tăierii de arbori pentru ridicarea de construcţii sau efectuării de lucrări publice şi, pe de altă parte, toaletării abuzive a copacilor.

În unele cazuri, distrugerea copacilor se datorează lipsei de informaţii despre cum trebuie făcută o toaletare eficientă, care să nu pună în pericol viaţa arborilor. Aspectul unic al cartierului şi identitatea lui urbanistică suferă şi prin modificările aduse structurii grădinilor frontale ale caselor datorate distrugerii gardurilor de înălţime mică şi înlocuirii lor cu structuri înalte, de beton. Aceste garduri înalte blochează vizibilitatea trecătorilor asupra grădinilor frontale şi a faţadelor caselor.

Copaci "toaletaţi" în Cotroceni (Incotroceni)
Copaci "toaletaţi" în Cotroceni (Incotroceni)

Prin urmare, subiectul principal al discuţiilor de anul acesta din Agora ÎnCotroceni se doreşte a fi atât o introspecţie şi o analiză a situaţiei actuale a spaţiilor verzi şi a gardurilor din cartier, cât şi o provocare pentru locuitori în a-şi imagina evoluţia viitoare a acestora.

Nu am fi putut organiza acest eveniment comunitar fără sprijinul instituţional al Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti. Suntem susţinuţi şi de alte organizaţii şi de business-uri din cartier şi nu numai, cărora le mulţumim că ne sunt alături în acest demers: Remorca de Cercetare şi Activare (RCA), Cere Participare, JazzBook, UNNU, DocuArt, FROG Food & More, Bike Boutique & More, Ploosh, Atelier Foaie Verde, Color One Coffee, Holver, Klaus & Partners, Wagner - arte frumoase şi poveşti, Assamblage Şcoala de Bijuterie Contemporană, Romprest, România Pozitivă.

R: Cu ce activităţi îi aşteptaţi pe oameni?

D.D.: Ne începem ziua în forţă, de la ora 11.00, când, după o cafea şi un sandvici de la JazzBook, Veronica ne va dezmorţi la ora de Aerobic în aer liber (11.00 - 12.00). În cadrul atelierului Agora ÎnCotroceni – desene pe asfalt, membrii de orice vârstă ai comunităţii vom marca spaţiul agorei prin desenarea asfaltului cu motive vegetale şi animale, special create pentru acest eveniment (11.00-20.00).

Copiii vor putea să decupeze şi să picteze steguleţe, cu care vom împodobi intersecţia în cadrul Atelierului de bricolaj şi se vor putea juca în spaţiul destinat Sporturilor de stradă şi Jocurilor copilăriei: şotron, frunza (11.00 - 20.00). Pe parcursul întregii zile, în cadrul Expoziţiei de fotografie, vizitatorii vor putea admira fotografii vechi din cartier şi de la Ziua cartierului Cotroceni 2015. De asemenea, vor putea proba bicicletele funky de la Bike Boutique & More şi vor putea folosi mobilierul urban, produs de biroul de arhitectură UNNU.

ENEL Distribuţie Muntenia a construit în parc un post trafo, care, conform autorizaţiei emise, ar fi trebuit să fie subteran. Construcţia ilegală face inutilizabilă jumătate din suprafaţa parcului. În cadrul atelierului Încotro Parcul Elefterie? Iulian va detalia acţiunile pe care le-am realizat până acum şi pe care le vom întreprinde în viitor cu ajutorul şi prin implicarea comunităţii (11.00- 12.00).

Parcului de la Biserica Sf. Elefterie Nou (Incotroceni)
Parcului de la Biserica Sf. Elefterie Nou (Incotroceni)

Împreună cu Claudia, copiii vor lucra mandale în atelierul Decoraţiuni ÎnCotroceni (11:00 – 13:00) şi, pe seară, vor picta ghivece în care vor planta apoi flori (18:00 – 19:00), încurajând creativitatea şi lucrul în echipă.

În Cotroceni există spaţii unde copacii au fost tăiaţi fără plan de replantare, sau spaţii cu mulţi copaci uscaţi. În atelierul Copacul Încotroceni (12.00 – 13.00) vor fi prezentate rezultatele documentării în teren a echipei de voluntari care a identificat aceste spaţii. Documentaţia va fi trimisă autorităţilor pentru a desfiinţa copacii uscaţi şi a replanta alţii. Vom prezenta tipurile de copaci din cartier cu tehnici de toaletare adecvate.

Copac tăiat în Cotroceni (Incotroceni)
Copac tăiat în Cotroceni (Incotroceni)

În ultimii ani, locuitorii au început să îşi înalţe gardurile, schimbând caracterul cartierului, în care grădinile de faţadă îmbogăţesc aspectul străzii. În atelierul Grădini şi garduri Încotroceni (18:00 - 19:00) vom prezenta modele de bune practici privind împrejmuirea spaţiilor private.

Pe parcursul zilei, vom avea parte de două concerte: trupa Barter va cânta pe ritmuri alternative (17.00 - 18.00) şi apoi, cu sprijinul JazzBook, vom descoperi o trupă de jazz surpriză (19.00 - 20.00). Pe final de zi, prietenii de la DocuArt ne vor aduce câteva filme documentare cu tematică comunitară.

R: Pe ce prezenţă contaţi?

Anul trecut, la Ziua cartierului Cotroceni au venit în jur de 300 de persoane. Ar fi fost şi mai multe dacă nu ar fi plouat pentru câteva ore. Anul acesta, fiind într-un spaţiu deschis de tip piaţetă, ne aşteptăm ca pe parcursul întregii zile să vină cam 1000 de persoane.

D.D.: Evenimentul este unul cu "va urma" şi dacă da, ce va urma?

Noi ne dorim să instituim o tradiţie de a avea în fiecare vară un eveniment comunitar în cartierul Cotroceni, în care să ne adunăm ca să „luăm pulsul comunităţii”, să identificăm problemele şi împreună să căutăm soluţii pentru rezolvarea acestora. În fiecare an vom încerca să găsim o tematică generală, interesantă, dar şi practică, pornind de la nevoile locuitorilor.

R: Care sunt cele mai mari suferinţe ale cartierului Cotroceni?

Multă lume consideră Cotroceniul o zonă privilegiată, în care nu sunt probleme, pentru că este locuită de oameni extrem de bogaţi şi lipsiţi de griji. Realitatea de la firul ierbii este, însă, diferită. Cotroceniul suferă de multe probleme, ca mai toate cartierele bucureştene, chiar dacă nu în acelaşi grad. Principala problemă a cartierului este una structurală şi ţine de poziţionarea lui într-o fostă zonă umedă, mlăştinoasă. Imobilele suferă de umezeală, iar atunci când plouă multe subsoluri se inundă.

Fisură în gardul unei case din Cotroceni (Incotroceni, Facebook)
Fisură în gardul unei case din Cotroceni (Incotroceni, Facebook)

La această problemă structurală, care poate fi rezolvată doar cu investiţii mari ale Primăriei, se adaugă multe altele: construcţiile ilegale sau inestetice, lipsa locurilor de parcare şi parcarea ilegală a maşinilor pe trotuar, lipsa coşurilor de gunoi şi a pungilor speciale pentru colectarea deşeurilor de la animalele de companie, lipsa containerelor de deşeuri, starea proastă a carosabilului şi a trotuarelor şi a infrastructurii în general, toaletările abuzive de copaci, nerespectarea de către conducătorii auto a limitărilor de viteză, proasta îngrijire a parcurilor şi necunoaşterea situaţiei concrete a fiecărui spaţiu verde, lipsa unei pieţe agro-alimentare, lipsa unui centru comunitar etc.

R: Cum aţi apărut voi, ca grup? Cărei nevoi răspundeţi şi ce vă propuneţi să aduceţi comunităţii?

D.D.: Ideea s-a născut din mai multe îngrijorări cu privire la soarta unui cartier simbol al Bucureştiului, cu un patrimoniu arhitectural şi urbanistic unic. Aş enumera doar câteva: construcţiile ilegale, toaletarea abuzivă a copacilor, starea de degradare a spaţiilor verzi, inexistenţa unor evenimente comunitare care să ne ajute să ne cunoaştem mai bine între noi, cei care iubesc acest cartier. Din aceste frustrări s-a născut ideea de a ne organiza. Am decis să strângem mai multă lume din cartier în jurul unei platforme civice care să funcţioneze ca o interfaţă în relaţia cu autorităţile locale.

Dacă iniţial ne-am organizat ca un grup informal pe Facebook https://www.facebook.com/încotroceni/), care a strâns 1800 de like-uri, după un an de zile, am luat decizia de a ne transforma în asociaţie. Am lansat de curând şi site-ul www.încotroceni.ro, pe care vă invităm să îl accesaţi.

Ca idee generală, locuitorii Cotroceniului doresc să îşi cunoască şi să îşi preţuiască comunitatea şi să trăiască mai bine în cartierul lor. ÎnCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti este despre „Oamenii” din cartier, fiecare cu nevoile lui, despre „Ideile” cetăţenilor care se traduc în proiecte comunitare cu ajutorul nostru, şi despre „Poveştile” oamenilor, care merită să fie spuse şi auzite de generaţia noastră.

Curcubeu în Cotroceni (Vlad Cătuna)
Curcubeu în Cotroceni (Vlad Cătuna)

Îi aşteptăm pe toţi cei care iubesc cartierul Cotroceni să vină în Agora ÎnCotroceni pe 2 iulie, începând cu ora 11.00 până la ora 22.00 (https://www.facebook.com/events/1581336592166632/) şi să participe la acţiunile noastre!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor