Cum poţi obliga primăria să respecte legea: o dai în judecată şi-i ceri daune morale
alte articole
Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), asistată de APADOR-CH, a dat în judecată Primăria Capitalei şi pe fostul primar general Sorin Oprescu, cerând daune morale în valoare de 60.000 de lei pentru nerespectarea Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
"Ani de zile, funcţionarii din primărie şi Sorin Oprescu au făcut tot posibilul de a ne împiedica să organizăm adunări publice prin care am vrut să atragem atenţia asupra problemelor oraşului. Acum a sosit momentul să mergem în Tribunal. Mulţumim asociaţiei APADOR-CH pentru sprijinul acordat", scrie pe Facebook liderul OPTAR, Marian Ivan.
Procesul urmează unui alt şir de acţiuni în instanţă câştigate de OPTAR şi APADOR-CH, prin care a fost contestată amenda primită de liderul OPTAR pentru organizarea unui marş pe biciclete în Bucureşti. Reamintim că Marian Ivan, liderul OPTAR a câştigat definitiv procesul cu Jandarmeria care-l amendase cu 5000 de lei, pentru organizarea unui marş al bicicliştilor anunţat doar la Primărie, nu şi la Jandarmerie. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici
Conform acţiunii formulate de avocatul APADOR-CH Nicoleta Popescu, această noua acţiune în instanţă are menirea de a trage la răspundere instituţia şi pe reprezentantul ei ales cu privire la faptul că în ultimii ani au zădărnicit sistematic dreptul cetăţenilor de a manifesta în Bucureşti, refuzând să comunice cu asociaţia in procesul de notificare a adunărilor publice. Concret, primarul a dorit să împiedice organizarea unui marş, fără motivare, deşi Legea 60/1991 nu-i lasă acest drept. În loc să lucreze în folosul cetăţenilor, primarul a folosit aparatul administrativ plătit din bani publici pentru încălcarea drepturilor acestora, se arată într-un comunicat de presă publicat de APADOR-CH.
OPTAR consideră că doar plata unor daune morale poate determina autorităţile să respecte legile şi îi îndeamnă şi pe alţi cetăţeni cărora li s-au încălcat astfel diverse drepturi să apeleze la acest instrument, împotriva unui aparat administrativ care îşi poate permite să încalce legea fiindcă nu i se întâmplă nimic.
"De precizat că asociaţia OPTAR nu are angajaţi, niciunul dintre membrii asociaţiei nefiind remuneraţi pentru activităţile desfăşurate în cei peste 5 ani de activitate. Împotriva eforturilor tuturor cetăţenilor care s-au implicat voluntar în desfăşurarea activităţilor asociaţiei OPTAR, pârâţii au pus la dispoziţie un întreg aparat de represiune, format din mai multe instituţii (Jandarmerie, Poliţia locală, Poliţia Rutieră, Primăria Capitalei, Administraţia Lacuri, Parcuri Agrement Bucureşti) care să zădărnicească dreptul nostru de a organiza adunări publice şi dreptul cetăţenilor de a participa la astfel de evenimente. Tot acest aparat de represiune este finanţat din bani publici, practic, în acest mod fiind deturnat rolul acestor instituţii, acela de a servi interesul cetăţenilor, nu împotriva drepturilor acestora.”- citat din acţiunea depusă la Tribunal.