Defrişări ilegale în plin centrul Capitalei. Peste o sută de copaci puşi la pământ de mafia imobiliară
alte articole
Peste o sută de copaci au fost defrişaţi în weekend-ul alegerilor şi în weekendul ce a urmat în plin centrul Capitalei, în zona Răzoare, la câţiva paşi de Cotroceni, anunţă Fundaţia Eco-Civica, una dintre organizaţiile vârf de lance în lupta pentru păstrarea spaţiului verde din Bucureşti. Pe terenul proaspăt defrişat se intenţionează construirea a două blocuri turn de circa 20 de etaje.
Copacii, mulţi dintre ei cu vârste de peste 40 de ani au fost tăiaţi fără aviz de defrişare, susţine vicepreşedintele Eco-Civica, Dan Trifu, care a sesizat toate autorităţile cu atribuţii în domeniu - Garda de Mediu, Primăria Capitalei, Poliţia Naţională, Comisariatul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, cu privire la infracţiunea comisă în zonă.
Potrivit lui Dan Trifu, trenul defrişat recent este în atenţia rechinilor imobiliari din 2008.
"E vorba despre un teren care a fost retrocedat, şi din 2008 tot încearcă să construiască pe teren.", a explicat Dan Trifu, potrivit căruia, în Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti (PUG) terenul are funcţiunea V1 A - parcuri - . Însă, în perioada Videanu, pentru acea zonă a fost elaborat un Plan Urbanistic Zonal în care funcţiunea terenului a fost schimbată din V1 A în V1 M.
"Noi am întrebat: "M-ul vine de la mită?" "Nu, nu de la mită, de la Mixt, adică spaţiu verde care poate fi construit pe un procent de ocupare redus. ", le-a răspuns activiştilor persoana responsabilă de respectivul PUZ, în condiţiile în care noua încadrare - V1 M - nu exista nici în Legea Mediului nici în PUG, partea scrisă.
Conform activistului de mediu, PUZ-ul cu pricina şi-a pierdut valabilitatea în acest an, însă, precum se vede, rechinii imobiliari nu şi-au pierdut interesul pentru terenul din buricul Capitalei, teren care în opinia lui Trifu trebuia păstrat ca plămân verde al zonei.
"Din 2008 m-am luptat să salvăm acest spaţiu verde pentru că acolo va fi unul dintre cele mai complexe noduri rutiere ale Capitalei, unul dintre cele mai poluate şi aveam nevoie imperios necesar de păstrarea acelui teren ca spaţiu verde. El avea zeci de arbori cu vârstă de peste 40 de ani şi ar fi trebuit păstrat. Dumnealor, chiar în weekendul alegerilor au tocmit o echipă de drujbaşi care au pus la pământ tot ce înseamnă zona centrală a acelui teren, să nu se vadă perimetral, şi în weekendul care a trecut acum, noaptea, au tăiat şi restul arborilor perimetral.", a declarat Trifu.
Vicepreşedintele Eco-Civica a mai precizat că a anunţat şi Comisariatul de Regim Silvic şi Vânătoare despre defrişarea din zonă, iar inspectorul şef a confirmat că este vorba de infracţiune şi aşteaptă să îi fie comunicat numele proprietarului, să îl notifice să vină să inventarieze materialul lemnos în funcţie de aceasta urmând să fie stabilită încadrarea juridică.
"Toate autorizaţiile caută proprietarul... mare lucru să îl iei din autorizaţia de construcţie... dacă o exista. Toată lumea vrea să muşamalizeze de la Videanu încoace.", susţine Trifu.
În opinia activistului de mediu, cazul de la Răzoare este similar celui din Parcul Lumea Copiilor unde pe o porţiune de teren retrocedat de Videanu în condiţii dubioase au fost tăiaţi sute de copaci, tot fără aviz de defrişare, în vederea construirii unui complex rezidenţial. Locuitorii din zonă sprijiniţi de Eco-Civica şi Salvaţi Bucureştiul au reuşit oprirea lucrărilor în instanţă. Mai multe informaţii pe subiectul Lumea Copiilor, puteţi accesa aici