Agenţii FBI forţaţi să semneze un ordin de confidenţialitate privind investigarea lui Hillary Clinton

La câteva zile după ce FBI a decis să nu recomande începerea urmăririi penale împotriva fostului secretar de stat Clinton pentru utilizarea adresei personale de email pentru probleme de stat, agenţilor Biroului li s-a cerut să semneze un acord de confidenţialitate cu privire la această investigaţie.
Fostul secretar de stat american Hillary Clinton. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.07.2016

Agenţii federali americani implicaţi în investigarea adresei private de email a lui Hillary Clinton au fost forţaţi să semneze un acord strict de confidenţialitate care prevede, de asemenea, utilizarea detectorului de minciuni, a raportat joi Fox News.

Ordinul neobişnuit “Case Briefing Acknowledgement”, a cărui existenţă a fost confirmată de FBI, urmăreşte să monitorizeze agenţii implicaţi în investigaţie şi să prevină scurgeri de informaţii sensibile în exterior.

Charles Grassley, preşedintele Comitetului Judiciar al Senatului SUA, i-a scris o scrisoare directorului FBI James Comey în 1 iulie, ridicând întrebări în legătură cu acordul de confidenţialitate. Agenţilor FBI li s-a interzis deja probabil să discute despre investigaţiile continue şi anumite surse au declarat pentru Fox News că acest contract de confidenţialitate suplimentar este folosit doar în cazuri rare foarte sensibile.

Fox News a raportat că măsurile luate demonstrează eforturile depuse de birou pentru a ţine departe de ochii publicului detaliile suplimentare şi sensibile din punct de vedere politic din acest caz. În timp ce Comey a oferit unele informaţii despre motivul pentru care FBI a decis să nu formuleze acuzaţii împotriva lui Clinton, procurorul general Loretta Lynch a evitat marţi să discute despre detaliile specifice ale acestui caz în timpul unei audieri a Camerei Reprezentanţilor.

Un agent FBI pensionat care a refuzat să discute oficial invocând sensibilitatea acestei probleme, a declarat că un acord Case Briefing Acknowledgement este rezervat doar pentru “cele mai sensibile dintre cazurile sensibile” şi poate avea un efect “de calmare” asupra agenţilor, care înţeleg că acest ordin “vine de la cel mai înalt nivel şi că trebuie să existe o restricţie serioasă asupra cazului”.

În scrisoarea sa, Grassley şi-a manifestat îngrijorarea că acest contract de confidenţialitate va descuraja informatorii care s-ar putea să nu fi fost de acord cu decizia lui Comey de a nu recomanda deschiderea urmăririi penale împotriva lui Hillary Clinton.

“În lumina tuturor acestor inconsistenţe, este chiar mai tulburător faptul că FBI a încercat să îşi reducă la tăcere agenţii cu un acord de confidenţialitate asupra acestei chestiuni, încălcând statutul de protejare a informatorilor”, a scris Grassley. “... aţi indicat că agenţilor care lucrează la acest caz li s-a cerut să semneze un acord de confidenţialitate care a eşuat să nu includă informatorii protejaţi. Doar după ce v-am scris i-aţi sfătuit pe agenţii dumneavoastră că ei sunt încă liberi să discute cu Congresul cu privire la risipă, fraudă şi abuzuri”.

Într-o scrisoare de răspuns adresată lui Grassley, FBI a precizat că scopul acordului de confidenţialitate este acela de “a menţine un registru oficial al tuturor persoanelor care deţin informaţii în această investigaţie foarte neobişnuită şi pentru a le reaminti persoanelor obligaţiile pe care le au pentru protejarea informaţiilor secrete şi sensibile”. Biroul a mai susţinut că niciunul dintre agenţi nu s-a opus semnării acordului.

Existenţa acordului de confidenţialitate a fost raportată pentru prima dată de New York Post la începutul acestei săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor