Directorul FBI o face scăpată pe Hillary Clinton într-o "conferinţă de presă" unde nu răspunde la nicio întrebare
alte articole
Directorul FBI, James Comey, a anunţat la o conferinţă de presă marţi că nu va recomanda Departamentului de Stat punerea sub acuzare a fostului secretar de stat Hillary Clinton, în ciuda faptului că s-a descoperit că aceasta şi colaboratorii săi au fost “extrem de neatenţi” când au trimis sute de mesaje secrete pe mai multe servere de email private şi nesigure.
Argumentul directorului FBI pentru refuzul de a recomanda punerea sub acuzare în urma investigaţiei privind serverul de email al lui Hillary Clinton este “absolut bizar”, conform unor foşti procurori americani.
Chiar dacă investigatorii au concluzionat că au fost transmise informaţii într-o manieră incorectă, Comey a precizat că nu va recomanda punerea sub acuzare deoarece “niciun procuror rezonabil” nu va prelua cazul.
Joseph diGenova, fost procuror pentru Districtul Columbia, a susţinut că declaraţiile lui Comey sunt o “absurditate, pe baza concluziilor la care a ajuns FBI”, conform unui articol publicat de Washington Free Beacon.
“Cum a putut petrece 15 minute pentru a descrie o serie de infracţiune comise ... ca apoi să susţină că niciun procuror rezonabil nu [va judeca]?”, a declarat diGenova. “Este ridicol. Mă consider un procuror rezonabil şi aş fi formulat acuzaţii pe baza dovezilor pe care le-a strâns el”.
Conform lui Comey, investigatorii FBI au descoperit că peste 110 emailuri trimise sau primite pe sistemul privat de email al lui Clinton au conţinut informaţii secrete în momentul în care au fost trimise. Ei au mai descoperit că Hillary Clinton a avut mai multe servere private de email nesigure – spre deosebire de un singur server după cum s-a raportat iniţial – şi că este “posibil ca actori ostili să fi obţinut acces la contul de email personal al secretarului Clinton”.
Comey a precizat că investigatorii “nu au găsit dovezi clare că secretarul Clinton sau colegii ei au intenţionat să încalce legile privind gestionarea informaţiilor secrete”, dar că au descoperit dovezi “că [Hillary Clinton şi colaboratorii săi] au fost extrem de neatenţi în modul de gestionare a informaţiilor foarte sensibile şi secrete”.
“Deşi există dovezi cu privire la potenţiale încălcări ale regulilor privind gestionarea de informaţii secrete, noi considerăm că niciun procuror rezonabil nu va deschide un astfel de caz”, a susţinut Comey.
Matthew Whitaker, fost procuror american pentru statul Iowa ce conduce în prezent Foundation for Accountability and Civic Trust, un grup de monitorizare care a criticat-o pe Clinton, a precizat că argumentul lui Comey împotriva recomandării de punere sub acuzare a fostului secretar de stat este foarte neobişnuit pentru un oficial al legii.
El a susţinut că niciun “procuror rezonabil” nu va deschide un caz. Aici îşi depăşeşte atribuţiile ca director FBI, a precizat Whitaker. “Nu este deloc treaba lui să ia o decizie”.
“[Anchetatorii FBI], în esenţă, vă prezintă faptele şi legea şi vă spun dacă aceasta a fost sau nu încălcată – este o situaţie ciudată. Nu am văzut niciodată un director sau agent FBI să stea în faţa mass mediei şi să analizeze cazul şi dovezile. Întreaga situaţie este fără precedent”, a adăugat Whitaker.
În opinia lui DiGenova, faptul că secretarul Clinton şi colaortorii săi au fost “extrem de neatenţi” în manipularea informaţiilor secrete ar îndeplini standardele de “neglijenţă gravă” necesare punerii sub acuzare.
Comey nu a acceptat niciun fel de întrebări după conferinţa de presă, care a avut loc după o întâlnire privată între Bill Clinton şi procurorul general al SUA Loretta Lynch în Arizona săptămâna trecută. Deşi Lynch a declarat că cei doi au discutat în principal despre probleme personale, precum nepoţii fostului preşedinte american, totuşi întâlnirea a fost foarte criticată deoarece a avut loc în timpul desfăşurării investigaţiei FBI.