Departamentul de Stat redeschide ancheta privind emailurile lui Hillary Clinton

Departamentul de Stat al SUA redeschide o investigaţie internă asupra gestionării eronate a informaţiilor secrete de către Hillary Clinton şi consilierii săi apropiaţi.
Hillary Clinton
Hillary Clinton (Steve Pope/Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, susţine că agenţia redeschide ancheta prvind emailurile din moment ce Departamentul Justiţiei nu începe o urmărire penală. Departamentul de Stat şi-a suspendat ancheta în luna aprilie pentru a nu interfera cu ancheta FBI.

Kirby nu a stabilit un termen limită pentru finalizarea investigaţiei.

Hillary Clinton a fost secretar de stat până la începutul anului 2013 şi majoritatea consilierilor săi de top au demisionat la scurt timp după aceea.

În context, Kirby a declarat în această săptămână că foştii oficiali încă pot fi sancţionaţi administrativ. Cea mai serioasă sancţiune este pierderea autorizaţiilor în domeniul securităţii, ceea ce ar putea să complice eforturile lui Clinton de a numi o echipă pentru securitate naţională dacă va deveni preşedintă a SUA.

Ieri, directorul FBI James Comey a depus mărturie în faţa House Government Reform and Oversight Committee în legătură cu anunţul de marţi, potrivit căruia nu va recomanda începerea urmăririi penale împotriva lui Hilary Clinton sau a consilierilor săi referitor la gestionarea eronată a informaţiilor secrete pe adresa privată de email.

Deşi Comey a declarat că Hillary Clinton a fost extrem de neglijentă în privinţa gestionării materialelor secrete, el a precizat că niciun procuror rezonabil nu va lansa un caz deoarece nu există dovezi că a avut intenţia să comită infracţiune, ca şi cum legea nu se aplică dacă este încălcată fără intenţie.

Într-un moment al audierii, directorul FBI a recunoscut că avocaţii lui Clinton nu dispuneau de autorizaţii în domeniul securităţii când fostul secretar de stat le-a cerut să se uite prin emailurile sale pentru a determina ce mesaje vor fi predate Departamentului de Stat şi care să fie şterse.