KBR confirmă câştigarea contractului pentru construirea sistemului antirachetă de la Deveselu

 Personalul armatei române in baza de la Deveselu
Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Compania americană Kellogg Brown & Root Services Inc. (KBR) a confirmat joi câştigarea unui contract în valoare de 134 de milioane care constă în construirea, la baza de la Deveselu, a facilităţilor şi infrastructurii necesare pentru a sprijini viitorul sistem de apărare aeriană antirachetă american, potrivit Business Wire.

Pentagonul informa, la 10 iulie, că firma KBR a câştigat licitaţia pentru construirea sistemului de apărare antirachetă la baza de la Deveselu, judeţul Olt, unde urmează să fie amplasaţi interceptori de tip SM-3.

Potrivit contractului, KBR va reloca o structură de comandă de patru etaje pentru radar, de pe Coasta de Est a SUA în România. Compania va construi în ţara noastră toate facilităţile şi infrastructura necesare pentru a sprijini sistemul de apărare, respectiv drumuri, facilităţi de comunicaţii, securitate, clădiri auxiliare precum şi alte utilităţi.

"Această atribuire demonstrează puternicele capacităţi tehnice şi de management de proiect ale KBR, precum şi istoricul nostru dovedit în a executa proiecte extinse şi provocatoare din punct de vedere tehnic în întreaga lume", a declarat preşedintele KBR Infrastructure, Government and PowerAndy Summers.

"KBR este onorată că a fost selectată pentru a oferi sprijin pentru servicii vitale ale Departamentului Apărării al SUA şi suntem nerăbdători să finalizăm cu succes şi în siguranţă acest proiect", a adăugat acesta.

Alături de KBR, la licitaţia organizată de Pentagon au mai participat alte 7 companii. Activitatea de contractare a fost realizată de către Corpul de Ingineri al Armatei din Wiesbaden, în Germania.

Baza de la Deveselu

Site-ul MAE anunţă că la 17 septembrie 2009, preşedintele SUA a anunţat hotărârea de a dezvolta sistemul american de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense), cu scopul de a proteja mai bine forţele desfăşurate în Europa şi în teatrele de operaţii americane şi ale aliaţilor, precum şi teritoriile SUA şi al aliaţilor lor.

România a fost invitată oficial la 4 februarie 2010 să participe la sistemul antirachetă. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului administraţiei Barack Obama de abordare adaptivă în etape a sistemului de apărare antirachetă în Europa.

La 13 septembrie 2011 a avut loc semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, iar la 6 decembrie 2011, Parlamentul României a ratificat acordul bilateral.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore oferă protecţie pentru teritoriile europene ale NATO şi reprezintă prima instalaţie operaţională la sol a sistemului de apărare antirachetă de pe navele Marinei americane.

Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi cantonaţi aproximativ 200 de militari şi tehnicieni americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne