Adunarea Naţională a Coreei de Sud adoptă moţiuni de destituire împotriva procurorilor şi a şefului auditorilor

Yoon Suk-yeol (Mast Irham/POOL/AFP via Getty Images *)
Katabella Roberts
06.12.2024

Adunarea Naţională a Coreei de Sud a adoptat, miercuri, moţiuni de destituire împotriva a patru oficiali guvernamentali de rang înalt, în legătură cu modul în care au gestionat investigaţiile legate de mutarea biroului prezidenţial şi de Prima Doamnă Kim Keon Hee.

Adunarea, controlată de Partidul Democrat al Coreei (DPK), a adoptat moţiuni împotriva lui Choe Jae-hae, preşedintele Consiliului de Audit şi Inspecţie, Lee Chang-soo, şeful Procuraturii Districtuale Centrale din Seul, şi procurorilor Cho Sang-won şi Choi Jae-hun, care activează sub coordonarea lui Lee.

Choe a fost acuzat de DPK de supravegherea unui „audit deficitar” asupra presupuselor nereguli privind mutarea biroului prezidenţial în 2022 şi de refuzul de a furniza documente solicitate de parlament, conform The Korea Herald.

În altă parte, cei trei procurori au fost criticaţi pentru că nu au pus-o sub acuzare pe Prima Doamnă în legătură cu o presupusă manipulare a preţurilor acţiunilor companiei Deutsch Motors Inc., invocând lipsa de dovezi.

Votul pentru moţiunile de destituire a fost următorul: 188-4 împotriva lui Choe, 185-3 împotriva lui Lee, 187-4 împotriva lui Cho şi 186-4 împotriva lui Choi, potrivit presei locale. Membrii Partidului de Putere Populară (PPP), aflat la guvernare, au boicotat votul, calificându-l drept motivat politic, întrucât Lee şi Cho au condus investigaţii asupra liderului DPK, Lee Jae-myung.

Toţi cei patru oficiali vor fi suspendaţi din funcţii până când Curtea Constituţională va decide asupra validităţii destituirii, proces care poate dura până la 180 de zile.

Declaraţia legii marţiale şi implicaţiile politice

Cu o zi înainte, DPK şi alte partide de opoziţie au propus o moţiune comună de destituire a preşedintelui Yoon Suk Yeol, acuzându-l de declararea „neconstituţională” a Legii marţiale pe 3 decembrie. Declaraţia a fost anulată după doar şase ore, în urma unor proteste masive şi a unui vot rapid al Adunării Naţionale pentru ridicarea legii marţiale.

Preşedintele Yoon a justificat măsura ca un răspuns la ameninţări nespecificate din partea „forţelor anti-statale” din opoziţie, acuzându-i de paralizarea funcţionării ramurilor judiciare şi executive şi de simpatii faţă de Coreea de Nord. Criticile au fost urmate de demisia mai multor consilieri prezidenţiali, inclusiv a şefului personalului prezidenţial şi a consilierului pentru securitate naţională. Ministrul Apărării, Kim Yong Hyun, a fost înlocuit cu Choi Byung Hyuk, ambasadorul Coreei de Sud în Arabia Saudită.

Votul asupra moţiunii de destituire a preşedintelui Yoon este planificat pentru 8 decembrie, DPK calificând acţiunile acestuia drept „rebeliune sau lovitură de stat ilegală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor