Adrian Năstase cere contopirea pedepselor din dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul Calităţii"

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Adrian Năstase cere contopirea pedepselor primite prin cele două condamnări definitive. Avocaţii săi au introdus miercuri, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de contopire a pedepselor primite de clientul lor în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul Calităţii", informează Mediafax.

Cererea fostului premier va fi judecată potrivit prevederilor din noile coduri - penal şi de procedură penală - ce intră în vigoare la 1 februarie, în timp ce termenul stabilit de instanţă pentru debutul dezbaterilor fiind în 3 februarie. Noile coduri intră în vigoare la 1 februarie.

Reamintim că pe 6 ianuarie 2014, Instanţa Supremă l-a condamnat pe fostul premier, Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova

Dacă în urma contopirii pedeapsa va fi de patru ani (48 de luni), Adrian Năstase ar putea să ceară eliberarea condiţionată după 16 luni. El are dreptul să ceară eliberarea condiţionată după ce ispăşeşte o treime din pedeapsă, deoarece are peste 60 de ani, a explicat unul dintre avocaţii săi, Viorel Roş, pentru Mediafax.

Conform art.59 din Codul Penal, Adrian Năstase poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei "condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale".

Având în vedere că a executat opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul "Trofeul calităţii", Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după numai opt luni.

În egală măsură, există posibilitatea ca judecătorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor să aplice, dacă va considera necesar, un spor de pedeapsă.

Cele două dosare

Fostul prim-ministru a fost acuzat în dosarul Zambaccian că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată de către Tribunalul Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne