Adrian Năstase aminteşte de cazul lui François Mitterrand (RFI)

Fostul presedinte francez, Francois Mitterrand.(arhiva)
Fostul presedinte francez, Francois Mitterrand.(arhiva) (FRANCOIS GUILLOT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.06.2012

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase aminteşte de numeroase cazuri de demnitari care şi-au luat viaţa în urma unor scandaluri. Fostul premier socialist francez, Pierre Bérégovoy, din timpul preşedinţiei lui François Mitterrand, s-a sinucis prin împuşcare pe 1 mai 1993. Prezentându-se drept un combatant convins al corupţiei în afaceri şi politică, Bérégovoy avea să fie însă repede implicat în două afaceri, din care una avea să-l ducă spre moarte, relatează joi RFI în ediţia online.

Prima afacere în care este citat numele Pierre Bérégovoy se referă la scandalul în care este implicat în anii 90 un amic de-al său, om de afaceri libanez. A doua afacere se va dovedi însă cea fatală. E vorba de un împrumut de un milion de franci francezi, pe care i-l acordă în 1986 lui Pierre Bérégovoy un alt om de afaceri, Roger-Patrice Pelat, francez de această dată şi apropiat fostului preşedinte socialist, François Mitterrand.

Implicat şi în primul dosar în care este citat Bérégovoy, Pelat, acuzat de corupţie, nu numai că-i împrumută banii celui care va deveni prim-ministru, dar o face mai ales fără să-i ceară vreo dobândă acestuia din urmă. Un 'cadou' pe lângă multe altele, vacanţe gratuite, facilităţi bancare, de care vor beneficia toţi membrii familiei Bérégovoy.

Scandalul este făcut public în februarie 1993, dar nicio acţiune judiciară sau anchetă nu este lansată împotriva lui Bérégovoy şi nimic nu ne spune că există materia necesară pentru a lansa astfel de proceduri. În ajunul unor alegeri legislative pe care le ştia deja pierdute dinainte, cel care se dorea exemplar în combaterea corupţiei apare fragilizat politic de aceste afaceri.

La o lună după ce părăseşte şefia Guvernului francez, Pierre Bérégovoy este descoperit pe 1 mai 1993 pe malul unui canal din oraşul Nevers. Ancheta va demonstra că ex-premierul s-a sinucis prin împuşcare cu arma pe care i-o furase ofiţerului său de securitate. Apropiaţii săi aveau să-l descrie ulterior depresiv, după înfrângerea de la alegerile din martie, dar şi din cauza polemicii legate de împrumutul de la Patrice Pelat.

La funeraliile lui Pierre Bérégovoy, preşedintele în exerciţiu din acea vreme, François Mitterrand, va rosti un discurs extrem de virulent mai ales la adresa presei. 'Nicio explicaţie nu poate justifica faptul că s-a dat pe mâna câinilor onoarea şi în cele din urmă, viaţa unui om. Acuzatorii săi au greşit de două ori, au încălcat fundamentele republicii noastre, cele care protejează demnitatea şi libertatea fiecăruia dintre noi', spunea printre altele Mitterrand, în discursul rostit la înmormântarea lui Bérégovoy, un atac resimţit ca unul la adresa presei.

În concluzia intervenţiei sale, ex-preşedintele socialist se întreba dacă 'emoţia, tristeţea şi durerea provocată în conştiinţa populară vor da semnalul unui nou fel de a se confrunta liderii politici'.

Cum era de aşteptat, circumstanţele politice şi factuale ale dispariţiei lui Pierre Bérégovoy vor stimula imaginaţia complotiştilor. Astfel, o teză de doctorat în ştiinţe politice publicată în Franţa în 1999 arată că de o manieră generală, sinuciderea unui om politic aranjează pe toată lumea.

În 2002, apare ideea că Bérégovoy ar fi fost ucis, pentru că urma să facă 'dezvăluiri explozive'. Anchetele minuţioase publicate de jurnalişti de investigaţie, pe baza unor mărturii din interiorul serviciilor de informaţii vor fi însă sistematic dezminţite. Contra-anchete, publicate de alţi jurnalişti vor îndepărta şi ele aşa-zisele zone de umbră, pe care se fondau ipotezele unei crime politice. Polemica este însă departe de a fi terminată, întrucât alte elemente tind să menţină suspiciunea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor