Senatorul Cristian Bodea: Ponta alunecă spre o dictatură personală

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea afirma că Victor Ponta "tinde să alunece spre o dictatură personală" şi că "se comportă ca un copil răzgâiat: îi vine o idee şi vrea ca ea să se îndeplinească pe loc".

Senatorul PNL Cristian Bodea a declarat, într-o conferinţă de presa, că premierul Victor Ponta "tinde să alunece spre o dictatură personală" în ce priveşte exploatarea gazelor de şist, pentru că ia decizii "fără să consulte partenerii de guvernare", sugerându-i că în viitor în toate contractele de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor să se prevadă garanţii care să fie folosite în cazul unor dezastre ecologice, potrivit pesurse.ro

"Îmi exprim dezacordul şi uimirea ca Guvernul a putut da un acord de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în zona Băilor Felix. (...) Sunt siderat de lipsa de viziune a Guvernului Ponta, care a numit acest perimetru tocmai cu denumirea staţiunii Băilor Felix. Este la mintea unui copil ca, alăturând denumirea staţiunii la sintagma exploatare gaze sau petrol, se aduce un prejudiciu Băilor Felix. Felix - sonde e ca atunci când spui Oprescu - copii mâncaţi de câini. (...) Chiar dacă nu vor fi propriu-zis sonde în staţiune, răul a fost făcut, pentru ca oamenii nu se vor mai gândi la Băile Felix - turism, ci la Băile Felix - sonde", a afirmat Bodea, potrivit mediafax.ro.

El a menţionat că "guvernanţii nu s-au gândit la impactul deciziei lor asupra populaţiei", iar cei care au semnat Hotărârea de Guvern prin care s-au aprobat acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare nu s-au gândit la faptul că "arunca o pată uriaşă de noroi, de sondă, asupra imaginii unei staţiuni renumite".

Bodea a precizat că premierul Victor Ponta nu se consultă înainte de a lua decizii, "comportându-se ca un copil răzgâiat: îi vine o idee şi vrea ca ea să se îndeplinească pe loc şi aşa cum i-a trecut lui prin cap, ca un copil care vrea musai o jucărie şi se dă cu fundul de pământ în mijlocul magazinului".

"Premierul Victor Ponta tinde să alunece spre o dictatură personală. În loc să negocieze, să discute, să dezbată politicile privind gazele de şist şi exploatarea auriferă de la Roşia Montană, el le anunţă ca fiind gata hotărâte. Ori vrea să forţeze mâna liberalilor, ori chiar nu înţelege că nu aşa funcţionează democraţia. Ca şi în cazul Roşia Montană, şi în problema gazelor de şist domnul Ponta dă edicte: «asta-i pohta ce-am pohtit!»", a afirmat Bodea.

Senatorul liberal a precizat că liberalii nu se opun exploatării gazelor de şist dacă guvernanţii iau măsuri pentru prevenirea efectelor unor poluări care pot apare. Bodea a solicitat premierului ca în toate contractele de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor să se prevadă, pe viitor, garanţii pentru posibile accidente ecologice, în loc de "garanţii modice".

La întrebarea dacă preşedintele Crin Antonescu ar putea fi nemulţumit de criticile pe care le aduce premierului, Bodea a răspuns negativ, precizând că nu exprimă poziţia partidului.

"Am vorbit şi cu domnul preşedinte (PNL Bihor - n.r.) Cornel Popa, el şi-a mai exprimat această îngrijorare şi nu doreşte exploatări de gaze de şist în Băile Felix", a afirmat senatorul.

Guvernul a aprobat o serie de acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în zonele Băile Felix, Biled şi Periam, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi compania East West Petroleum Corp.

Acordurile au fost aprobate într-un set de hotărâri de guvern, iar anexele documentelor nu sunt publicate, acestea fiind clasificate.

Toate acordurile au intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor de guvern.