Activewatch îi dă lecţii de guvernare lui Ponta: nu înţelege rolul presei într-o societate democratică

Victor Ponta a declarat luni că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnalişti care lucrează la companii ce au datorii la stat, iar întrucât declaraţia premierului conţinea şi o invitaţie la exprimarea unor opinii pe marginea acestei decizii, ne permitem să-i răspundem domnului prim-ministru, a transmis activewatch în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.
Andrei Pricopie
30.03.2015

alte articole

Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
30.03.2015

Victor Ponta a declarat luni că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnalişti care lucrează la companii ce au datorii la stat, iar întrucât declaratia premierului conţinea şi o invitaţie la exprimarea unor opinii pe marginea acestei decizii, ne permitem să-i răspundem domnului prim-ministru, a transmis ActiveWatch în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.

"Dl. Ponta dovedeşte prin aceste afirmaţii că are o intelegere greşită privind rolul presei într-o societate democratică. Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie şi care se numesc jurnalişti. Rolul lor este esenţial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă şi corectă informare cetăţeanului/publicului şi atrag atenţia asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităţilor comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este faţă de această misiune şi faţă de public, nu faţă de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului şi pentru a evita răspunsul la întrebări incomode.

Demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat şi activitatea jurnaliştilor. Supărarea legitimă a dlui Ponta trebuie îndreptată împotriva patronilor şi administratorilor de presă, nu împotriva jurnaliştilor.

Prin funcţia de înalt demnitar al statului român, pri-ministrul trebuie să respecte dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes public, cele care privesc viaţa comunităţii. Aceasta presupune, în primul rând, o relaţie corectă cu presa, inclusiv cu acei jurnalişti care deranjează prin întrebările pe care le adresează sau prin opiniile pe care le exprimă. Din funcţia pe care o deţine, dl. Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor şi politicienilor din acestă ţară, o ţară în care jurnaliştii continuă să fie jigniţi, ameninţaţi, hărţuiţi de diverşi demnitari, oameni de afaceri, mai ales în provincie. Din păcate, prin această declaraţie, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliştilor, iar declaraţia sa constituie, chiar şi involuntar, un atac la adresa libertăţii presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnlaiştii şi cetăţenii, nu patronii de presă."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor