Acţiunile lui Kover Laszlo considerate inacceptabile de MAE, iar vechile animozităţi nu trebuie reînviate

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.06.2012

Andrei Marga, ministrul de externe, a declarat joi că acţiunile din ultimile două săptămâni ale preşedintelui Parlamentul ungar nu trebuie să reînvie vechile animozităţi şi nici să pună sub semnul întrebării excelenta cooperare româno-ungară.

Rugat să comenteze vizitele şi declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, Andrei Marga a reamintit că MAE a reacţionat imediat, calificându-le drept inacceptabile.

”Domnul preşedinte al Parlamentului Ungariei şi-a legat în ultimele săptămâni numele de două acţiuni: reînhumarea cu ceremonii şi simbolistici pretenţioase a unor persoane implicate, cum se spune în literatura internaţională, nu numai în România, în regimul fascist al lui Szalasi, a doua acţiune, ofensarea autorităţilor române. În această situaţie MAE s-a exprimat imediat arătând că ambele acţiuni sunt inacceptabile, ministerul nostru indicând imediat care sunt şi raţiunile. Totodată, Guvernul a arătat că ia în considerare măsuri faţă de prezenţa demnitarului pe teritoriul României”, a spus Andrei Marga.

Ministrul de externe a mai precizat că ”nicio personalitate responsabilă dinăuntrul României şi din afara României nu a salutat acţiunile amintite şi nicio personalitate din politica guvernamentală a Ungariei nu şi le-a asumat până în această clipă”.

Marga consideră că preşedintele Parlamentului ungar uzează ”în mod abuziv” de sistemul UE - potrivit căruia un cetăţean al unei ţări din UE poate face campanie într-o altă ţară - el folosindu-se de prilej ”pentru a semăna antagonisme între cetăţeni şi între ţări”. ”Preşedintele Parlamentului Ungariei a depăşit limitele acestui drept”, a punctat Marga.

Şeful diplomaţiei a mai precizat că relaţiile româno-ungare nu trebuie puse sub semnul întrebării de astfel de acţiuni.

”Excesele de limbaj şi de atitudine în relaţiile bilaterale aparţin, sau în orice caz sperăm să aparţină, trecutului. Nu este cazul ca excelenta cooperare româno-ungară să fie pusă sub semnul întrebării de iniaţiative sau gesturi care resuscitează vechi animozităţi”, a subliniat Marga.

Ministrul a dat asigurări că ”schimbarea de guvern din România din mai 2012 nu antrenează schimbarea politicii pozitive faţă de minorităţi a ţării noastre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor