Ponta nu vrea un conflict de la iresponsabilitatea lui Kover Laszlo

Victor Ponta a declarat marţi seară că, deşi este clar că preşedintele Parlamentului Ungariei a încălcat normele de bună vecinătate, el ca prim ministru nu doreşte „ să creem acum un conflict de la iresponsabilitatea unui singur om, chiar dacă acesta ocupă o funcţie foarte importantă”.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.06.2012

Victor Ponta a declarat marţi seară că, deşi este clar că preşedintele Parlamentului Ungariei a încălcat normele de bună vecinătate, el ca prim ministru nu doreşte „ să creem acum un conflict de la iresponsabilitatea unui singur om, chiar dacă acesta ocupă o funcţie foarte importantă”.

“Eu am spus un singur lucru de preşedintele Parlamentului ungar şi anume că atitudinea domniei sale de a veni să facă în România campanie pentru o forţă extremistă este cu totul şi cu totul reprobabilă şi că sper totuşi să respecte măcar legile, că normele de bună vecinătate e clar că le-a încălcat”, a răspuns premierul Ponta, întrebat dacă este de acord ca preşedintele Parlamentului Ungariei Kover Laszlo să fie declarat persona non grata în România.

„Nu vreau să creăm acum un conflict de la iresponsabilitatea unui singur om, chiar dacă acesta ocupă o funcţie foarte importantă şi chiar dacă este evident că activitatea lui din aceste zile nu are absolut nicio legătură nici cu bunele relaţii între două ţări vecine, nici cu faptul că trăim în UE”, a mai arătat Ponta.

În context, şeful Executivului a precizat că a discutat subiectul atât cu mnistrul de Externe Andrei Marga, cât şi cu ministrul de Interne Ioan Rus şi au ajuns la concluzia că „nu vrem să inflamăm lucrurile”.

„ Noi facem campanie electorală la noi în ţară. Dânsul e în altă ţară în campanie electorală şi poate că totuşi va înţelege, la un moment dat, cât de anormal este acest lucru”, a conchis Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi la Brăila că nu este exclus ca dacă preşedintele Parlamentului maghiar depăşeşte "limita legalităţii şi a bunelor relaţii" bilaterale ar putea fi declarat persona non-grata.

"Domnia sa nu este aşa doar în vizită, ci face campanie pentru o formaţiune politică extremistă. Sper să se abţină de la declaraţii jignitoare la adresa României. E o situaţie profund anormală. Dacă dl Kover, prin atitudinea şi prin acţiunile domniei sale va depăşi limita legalităţii şi a bunelor relaţii dintre ţările noastre, Guvernul nu va ezita să ia o măsură decisă evident de MAE în acest sens", a afirmat el. Întrebat explicit dacă Laszlo Kover riscă să fie declarat persona non-grata, el a răspuns: "Ar putea".

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania şi va participa la acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este. La sosire, a spus că nu regretă afirmaţiile despre statul român şi că nu-şi va cere scuze şi s-a declarat convins că după alegeri "apele se vor linişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor