Diaconescu: Ce face Kövér în România are iz electoral, preşedintele va interveni când va fi cazul

Cristian Diaconescu (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.06.2012

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri, la TVR INFO, că acţiunile preşedintelui Parlamentului ungar în România au iz electoral, iar Traian Băsescu va interveni atunci când va fi cazul.

Ceea ce face domnul Kövér în România nu este ”o problemă de politică externă şi nu este problema relaţiilor dintre state. Este o atitudine personală, cu iz electoral, repet, care după modesta mea părere nu cred că este temeinic susţinută inclusiv de Budapesta”, a declarat Cristian Diaconescu, adăugând că preşedintele Parlamentului ungar ”se plasează într-o poziţie care nu face onoare Ungariei”. Acesta are”o atitudine şi o retorică vetustă, amintind de momente pe care le consideram a fi depăşite, nu reprezintă valorile şi standardele la care atâta Ungaria, cât şi România, astăzi, aderă”, a mai spus Diaconescu.

Întrebat de ce nu a existat nicio reacţie de la Cotroceni, consilierul prezidenţial a precizat că şeful statului va interveni în momentul în care va considera că e cazul.

”Preşedintele României va interveni în momentul în care va considera că este cazul şi analiza noastră o va spune că trebuie să intervină. În al doilea rând, vreau să vă spun că în această perioadă, şi faţă de o situaţie pe care, evident, încercăm să o contigentăm, adică să nu devină extrem de prejudiciabilă pentru statutul României, ca de alftel şi al Ungariei ca partener al României - sunt teme pe care împreună cu Ungaria, în acest moment, în Uniunea Europeană mai ales, le urmărim cu foarte mare interes, e vorba de chestiunile legate mai ales de negocierea bugetului 2014-2020 - ei bine, suntem deci interesaţi ca aceste teme să fie prevalente în relaţia bilaterală”, a explicat fostul ministru de externe.

Diaconescu consideră că acest scandal, provocat de vizitele în România şi declaraţiile mai puţin elegante la adresa autorităţilor române ale preşedintelui Parlamentului ungar, se va stinge.

”Probabil că nu o să se întâmple mare lucru. Probabil că dânsul îşi va finaliza periplul prin România, după care se va întoarce acasă şi vom merge mai departe. Repet, suntem foarte interesaţi ca, împreună cu Ungaria, să fim parteneri în dialogul în interiorul Uniunii Europene. E mult mai important acest dialog şi deciziile care se vor lua la 28 iunie decât acest gen de retorică”, apreciază Cristian Diaconescu.

Referitor la declaraţia premierului Victor Ponta privind declararea lui Kövér Laszlo drept persona non grata, consilierul prezidenţial a explicat că persona non grata ”se declară o persoană care, într-o formă sau alta, este acreditată pe lângă statul gazdă, deci care are un statut diplomatic”, or Kövér ”a venit în nume personal. Sigur, are o funcţie în statul ungar, dar aici a ţinut foarte clar să precizeze că această funcţie nu-l urmează”.

Cât despre lipsa de reacţie a lui Andrei Marga, Diaconescu a spus că, într-o astfel de situaţie, ministrul de externe ”nu trebuie să exacerbeze şi să inflameze suplimentar şi inutil o atitudine a unui cetăţean european care, în nume propriu şi nu reprezentând statul ungar, cum a precizat de la bun început, vine în România şi are o serie de, mă rog, contacte, face o serie de activităţi, mai mult sau mai puţin politice”.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kövér Laszlo, a vizitat, din nou, România, deşi preşedinţii celor două Camere, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au trimis o scrisoare în care au apreciat că ar fi ”utilă” amânarea vizitei acestuia ”pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.

La precedenta vizită, preşedintele Parlamentului de la Budapesta declara, la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că ”a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” şi că ”a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor