Expert IDIS „Viitorul”: Proiectul de modificare a sistemului electoral trebuie retras, riscurile sunt prea mari

Curtea Constituţională a indicat după alegerile prezidenţiale şase adrese de îmbunătăţire a sistemului electoral la care, până acum nu s-a umblat, menţionează expertul Ion Tăbârţă care consideră că noul proiect al PD şi PSRM trebuie retras.
Ion Tăbârţă, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” (Captură Foto / unimedia.info)
Maria Maevschi
14.07.2017

Expertul de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Ion Tăbârţă consideră că odată cu modificarea sistemului electoral, potrivit noului proiect votat la 5 mai în prima lectură în Parlament de 74 de deputaţi, se va elimina din actualul Cod Electoral art. 91 legat de declararea alegerilor valabile, „ceea ce înseamnă dispariţia pragului electoral” care în prezent reprezintă o treime din electorat.

„Începând cu anul 2012 deja avem patru proiecte înregistrate, unul chiar în 2013 cu mici diferenţe, dar foarte asemănător cu cel prezentat acum. Toate aceste iniţiative au venit din partea Partidului Democrat, cu excepţia ultimului, care a stat la baza aşa-zisului proiect comasat, votat la 5 mai în Parlament. Acest proiect al socialiştilor în linii mari repetă proiectul sistemului mixt din 2013 autorii căruia au fost trei deputaţi PD”, a explicat expertul în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA, adăugând că „în proiectele din 2012, 2013 pragul electoral de validare a alegerilor era de 25%, acum el lipseşte în totalitate”.

Acesta a subliniat faptul că odată cu votarea în a doua lectură a sistemului mixt de vot, vor apare două probleme foarte importante legate de trasarea circumscripţiilor, despre care toţi tac până acum, şi lipsa turului doi de alegeri. Eliminarea din proiectul democraţilor şi a socialiştilor a acestor două elemente va fi urmată de distorsionarea rezultatelor alegerilor, iar ulterior va apare şi riscul reprezentării în Parlament, unde va putea intra practic orice candidat cu bani.

„Putem fi de acord cu acele argumente aduse de autorii proiectului modificării sistemului electoral care se referă la neajunsurile actualului sistem şi anume că există o distanţă între alegător şi cel ales. Alegătorul nu-şi cunoaşte deputatul, iar listele electorale blocate ale partidelor au favorizat oligarhia de partid, întrucât lista electorală rămâne la cheremul liderului politic”, a opinat Ion Tăbârţă, considerând totuşi că ideal ar fi fost dacă se luau în calcul opţiunile de îmbunătăţire a actualului sistem electoral conform acelor adrese ale Curţi Constituţionale prezentate după alegerile prezidenţiale de anul trecut la care nimeni nu a umblat.

„Pentru a evita probabilitatea acestor riscuri poate ar fi mai bine de retras acest proict de lege care pur şi simplu a bulversat societatea şi a provocat foarte multe discuţii. Noi nu spunem că actualul sistem electoral nu necesită anumite îmbunătăţiri, el necesită şi acest lucru este evident”, a adăugat Tăbârţă specificând că schimbarea sistemului electoral nu va rezolva problemele esenţiale indicate foarte clar şi în avizul Comisiei de la Veneţia.

În opinia expertului IDIS „Viitorul”, cu actualul sistem electoral Partidul Democrat riscă să piardă guvernarea, deşi pragul de 6 % de intrare în Parlament ar putea să-l treacă, având în vedere actualele resurse, şi faptul că este un mega partid pentru Republica Moldova. Apare însă o altă problemă, tot cu actualul sistem electoral Partidul Socialiştilor ar putea lejer să obţină 50+1 mandate în Parlament, suficiente pentru a forma guvernarea. Astfel că doar prin schimbarea sistemului electoral Partidul Democrat va avea şanse mai mari de a acumula mai multe mandate.

Cu toate că una din condiţiile clare ale experţilor Comisiei de la Veneţia pentru modificarea sistemului electoral a fost găsirea unui consens larg în societate care la moment nu există, guvernarea insistă să voteze acest proiect având doar „un compromis politic de moment, datorită coabitării dintre Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat”. „Până la urmă Partidul Democrat are interesele sale şi nu cred că va face tot posibilul pentru a ridica ratingul socialiştilor. Mai aproape de exerciţiul alegerilor parlamentare se va face tot posibilul ca ratingul acestui partid (PSRM – n.r.) să scadă, inclusiv prin dosare”, a conchis Ion Tăbârţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor