Claudiu Crăciun: “Războiul este declarat. Piaţa Universităţii contra USL”

Participanţi la protestele anti-guvernamentale din Piaţa Universităţii, 22 ianuarie 2012
Participanţi la protestele anti-guvernamentale din Piaţa Universităţii, 22 ianuarie 2012 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Claudiu Crăciun, unul dintre liderii mişcării de protest din ianuarie 2012, publică un text dur împotriva guvernului USL. "Din 1 septembrie în Piaţa Universităţii şi în alte zeci de oraşe începe războiul cu Uniunea Social Liberală şi guvernarea acesteia. Unul civic, nonviolent dar determinat şi fără compromisuri", precizează Crăciun, în textul publicat pe site-ul de comentarii VoxPublica.realitatea.net.

Claudiu Crăciun, care este unul dintre liderii manifestaţiilor din ianuarie 2012, împotriva guvernului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, scrie acum un text virulent împotriva guvernului USL condus de Victor Ponta, având ca subiect decizia guvernului USL de a aproba proiectul RMGC de la Roşia Montană.

"Din 1 septembrie în Piaţa Universităţii şi în alte zeci de oraşe începe războiul cu Uniunea Social Liberală şi guvernarea acesteia. Unul civic, nonviolent dar determinat şi fără compromisuri. Legea specială transmisă Parlamentului de către guvern, neconstituţională şi criminală ca efecte, este motivul principal dar nu singurul. O scânteie care era aşteptată. De ce acum?

În cel mai lung protest din istoria post 89, cel din 2012, nu a existat o singură zi în care să nu fi strigat pentru Roşia Montană. A fost cauza cea mai populară printre protestatari, fie că erau pensionari, studenţi, ultraşi sau activişti. Pentru un simplu steag cu însemnele campaniei, oameni au fost fugăriţi, arestaţi, bătuţi. Şi ceea ce este mai important, toţi au fost de acord să plătească preţul. Piaţa Universităţii nu a avut un simbol al ei. Dar dacă există unul care se apropie de spiritul ei, acesta este frunza verde-roşie care îi sperie pe politicieni şi jandarmi deopotrivă", atenţionează Claudiu Crăciun.

"În timpul trecut de la ultimele alegeri au existat numeroase motive să ieşim în stradă. Miniştrii corupţi, clientele de partid, contracte dubioase. Menţinerea liniei de austeritate a guvernului PDL şi continuarea acordului cu FMI în cea mai rea variantă posibilă. Privatizări pe toată linia. Totul este de vânzare pentru că în loc să administrezi corect o companie de stat mai bine o vinzi prietenilor. O lege a sănătăţii la fel de proastă ca ultima, împotriva căreia ne-am revoltat. Şi în aceeaşi notă cinică, demararea explorării/exploatării gazelor de şist, deşi în campania electorală se afirmă exact contrariul. Dar Roşia Montană reprezintă o luptă pe care nu avem dreptul să o pierdem. Campania care durează de mai mult de zece ani a ajuns un exemplu pentru toţi cei care îşi asumă o cauză civică şi ecologică", afirmă Crăciun.

Claudiu Crăciun îşi exprimă opinia că Roşia Montana a ajuns să reprezinte o înfruntare mai mare, ireconciliabilă, între politicienii corupţi, mituiţi de companii şi comunităţile locale susţinute de grupările civice.

” Este o luptă în care nu există compromis sau cale de mijloc. Ori distrugi o comunitate şi o istorie, eliminând orice fel de opoziţie, ori salvezi comunitatea şi cu această ocazie ce a mai rămas din instituţiile statului de drept. Dacă pierdem Roşia Montană, pierdem şi România. Ce sens vor mai avea drepturile fundamentale, democraţia, proprietatea, egalitatea, demnitatea dacă pierdem Roşia din cauza corupţiei, minciunii şi lăcomiei? Dacă pierdem, tot răul este posibil în România.”

Liderul protestatar afirma că Piaţa Universităţii reînvie şi că este o forţă simbolică, câştigată cu greu împotriva tentativelor partidelor de a prelua sau manipula mesajul acesteia. Este un mesaj al cetăţenilor neafiliaţi care condamnă derapajele statului, ale elitei politice şi ale altor instituţii - Piaţa Universităţii nu trebuie subestimată.

Referindu-se la rezistenţa oamenilor din Roşia Montană sau Bârlad, Claudiu Crăciun susţine că nu trebuie subestimată nici inteligenţa cetăţenilor români de pretutindeni şi nici capacitatea lor de a se mobiliza. El este de părere că liderii guvernării de azi, bazându-se pe procentele schimbătoare din sondaje fac acest lucru, aşa cum a crezut şi Traian Băsescu în trecut.