Scepticism în Parlament faţă de legea “Roşia Montană”. Fenechiu şi Borbely: Trebuie analizat foarte bine înainte de vot
alte articole
Proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană urmează să fie dezbătut în cadrul noii sesiuni parlamentare, după ce Guvernul a aprobat această iniţiativă. Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, şi parlamentarul PNL, fost ministru, Relu Fenechiu şi-au exprimat rezervele în privinţa beneficiilor acestui proiect pentru România.
Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat joi, pentru Agenţia de presă r/News, că grupul liberalilor va studia “foarte bine” proiectul privind începerea exploatării de la Roşia Montană. Votul în favoarea legii va fi dat de liberali doar dacă se va dovedi că proiectul respectă “în totalitate” normele internaţionale privind protecţia mediului.
“Nu ştiu exact forma transmisă de Guvern. În ceea ce ne priveşte noi, liberalii, am hotărât să studiem foarte bine acest proiect şi îl vom adopta doar în condiţia în care el respectă în totalitate legislaţia României şi normele internaţionale privind protecţia mediului”, a afirmat el.
Fostul ministru a susţinut că mediul ar putea fi afectat doar în urma exploatărilor, şi nu a explorărilor.
“Cel puţin în perioada de prospecţii nu are cum să fie afectat mediul. Mediul poate fi afectat doar în urma exploatărilor şi nu a explorărilor şi doar în condiţiile în care nu vor fi respectate toate reglementările şi asumările aşa cum sunt ele prevăzute în contracte”, a apreciat liberalul.
El a admis că principala justificare a acestui proiect se leagă de faptul că, în urma acordului cu Roşia Montană Gold Corporation, vor veni nişte bani în plus la bugetul statului.
“Dacă România ar avea multe alte resurse, aşa încât să poată creşte din punct de vedere economic fără această exploatare, aş sta mult pe gânduri dacă aş aproba-o sau nu. Cred, totuşi, că nevoile economice ale României sunt îndeajuns de mari pentru a încerca, cu foarte multă chibzuinţă, să ne folosim şi de utilizarea resurselor naturale”, a afirmat Relu Fenechiu.
Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a comentat joi, pentru Agenţia de presă r/News, că decizia politică în privinţa începerii exploatării minereurilor de la Roşia Montană a fost luată din momentul în care proiectul de lege a fost adoptat în şedinţa de guvern.
“Eu cred că decizia politică s-a luat atunci când a trecut de Guvern acest proiect. Eu ştiu că au fost multe negocieri cu investitorul. De fapt, legat de acest proiect de lege, din câte am înţeles, sunt – în prezent – condiţii mai avantajoase, probabil în urma discuţiilor cu finanţatorul, cu cel care investeşte”, a apreciat el.
Vicepreşedintele UDMR remarcă însă că proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană nu dă un răspuns clar în privinţa protejării mediului.
“De fapt, sunt două probleme la care proiectul de lege nu dă răspuns. Este fundamentală problema mediului şi ceea ce ţine de legislaţia de mediu. Eu nu cred că putem să rupem partea economică de partea de mediu. Şi eu nu sunt convins, şi nu am fost convins nici în perioada în care eram ministru, că această investiţie nu dăunează mediului”, a explicat Borbely.
Cea de-a doua problemă în privinţa acestui proiect se referă, în opinia lui, la prevederea potrivit căreia investiţia de la Roşia Montană este “de importanţă naţională”.
“Vine o firmă privată, investeşte, are criteriile sale. Nu ştiu cum poate fi această investiţie considerată de interes public şi de interes naţional în aceste condiţii. Probabil în Parlament vom discuta şi vom pune aceste întrebări “, a arătat deputatul UDMR.
Guvernul a adoptat, săptămâna aceasta, proiectul de lege prin care se aprobă acordul dintre statul român şi compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) privind măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana.
Conform acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape, cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român, o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.
Redevenţa încasată de statul român, cu opţiunea încasării în natură, va fi de 6% din valoarea producţiei.
Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, modificarea unor acte normative în materia exproprierilor şi autorizaţiilor de construcţie.
Exploatarea ar urma sa înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an.
Proiectul aprobat de Guvern intră în circuitul parlamentar normal şi necesită, aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să meargă la promulgare.